Collectief ongeloof – EnerzijdsAnderzijds

collectief-ongeloof-–-enerzijdsanderzijds

16-04-21 07:58:00, Sachsenhausen bij Berlijn. Het werd lang niet geloofd. Foto: ezaz.nl

Het gaat niet goed met de democratische landen, niet alleen in Europa, maar wereldwijd. Na bijna een jaar van Corona-politiek moeten we constateren dat de als ‘pandemie’ begonnen virusuitbraak tot de afbraak van de grondrechten en mensenrechten heeft geleid. Velen zien een groot plan achter de repressie van vrijheden en ontwrichting van onze samenleving. Zijn dat ideeën van ‘wappies’ of is ‘de meerderheid’ wederom slachtoffer van verdringing van het onvoorstelbare? Het zou niet de eerste keer in de geschiedenis zijn.

Van de redactie

Ongeloof en de rode Ferrari

Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik een glimmende gloednieuwe Ferrari bij de buren voor de deur zag staan. Een Ferrari en dat met hun inkomen. Nee, dat kon niet waar zijn. Misschien hebben zij een rijke vriend op bezoek. Uitgerekend zij, een rijke vriend? Ook niet waarschijnlijk. Of is het bezoek van iemand anders, hij die aan de overkant? Misschien heeft hij de Ferrari toevallig bij mijn buren voor de deur geparkeerd. Dat zal het zijn.
Dit voorval is een voorbeeld van ‘cognitieve dissonantie’, een begrip dat beschrijft dat je een reden zoekt voor een voor jou niet geloofwaardige waarneming: je ziet het, je ervaart het, maar je kunt of wilt het niet geloven. Je zoekt een verklaring om het gat (dissonantie) tussen waarneming en jouw verklaring van die waarneming te overbruggen.

In de geschiedenis zijn er indrukwekkende voorbeelden te vinden van dit verschijnsel op maatschappelijk niveau. Zo kon de opkomst van de NAZI’s heel lang worden ‘weggeredeneerd’ door al die geruchten over dat ze het land in oorlog zouden brengen als ‘kwade spreuk’ of ‘samenzweerderspraat’ te bestempelen. De term ‘complotdenker’ bestond toen nog niet. Hadden de NAZI’s niet ook voor werkgelegenheid gezorgd, nieuwe autobanen aangelegd en industriële innovatie bevorderd?
Het werd nog erger toen de eerste geruchten de ronde deden over de uitroeiing van Joodse burgers en andere ‘niet aangepasten’. De berichten hierover stuitten op massaal ongeloof: dat kon niet waar zijn, logistiek onmogelijk, nog nooit eerder voorgekomen. Het was ondenkbaar, ging alle menselijke voorstellingsvermogen te boven.
De uitspraak van veel Duitsers uit die tijd ‘wij hebben het niet geweten’, is daarop terug te voeren. Sommigen wisten het wel degelijk, maar konden het niet geloven.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: