Het Demonische ontkennen – Frontnieuws

het-demonische-ontkennen-–-frontnieuws

19-04-21 08:23:00,

In maart vorig jaar, toen de paniek over het Coronavirus uitbrak, schreef ik een ietwat luchthartig artikel waarin ik zei dat de obsessie om toiletpapier te kopen en te hamsteren het vaccin van het volk was, schrijft auteur Edward Curtin op Off-guardian.org.

Mijn punt was eenvoudig: uitwerpselen en de dood worden in de cultuurgeschiedenis en in de westerse verbeelding al lang geassocieerd met de duivel, Satan, de heer van de onderwereld, de bedrieger, de grootmeester die heerst over de put van de stinkende dood, de plaats beneden waar de lichamen naartoe gaan.

De psychoanalytische literatuur staat vol met voorbeelden van doodsangst die tot uiting komt in anale dromen over overlopende toiletten vol stront en mensen die in hun broek pissen. Ernest Becker formuleerde het eenvoudig in The Denial of Death:

Geen vergissing – de drol is de echte bedreiging van de mensheid omdat het mensen herinnert aan de dood.

De theologische literatuur staat ook vol met waarschuwingen over de listen van de duivel. Zo ook de westerse klassieken van Aeschylus tot Melville. Het demonische heeft een oeroude stamboom en kent verschillende namen. Rationele mensen hebben de neiging dit alles af te doen als bijgelovige onzin. Dit is overmoed. De Furies nemen altijd wraak als hun bestaan wordt ontkend. Want zij maken deel uit van onszelf, geen buitenaardse wezens, zoals de tragedie van de menselijke geschiedenis ons keer op keer heeft laten zien.

Aangezien uitwerpselen en de angst voor de dood de mens achtervolgen – de schedel aan het banket zoals William James het uitdrukte – is het perfecte symbool van bescherming toiletpapier dat je veilig en schoon houdt en vrij van elke herinnering aan de angst voor de dood die door een wereld in paniek jaagt. Het is natuurlijk een goocheltruc, een onbewuste manier om te denken dat je jezelf beschermt; een vorm van zelfhypnose.

Een jaar later heeft het magische denken een andere vorm aangenomen en is mijn eerdere lichtzinnigheid donkerder geworden. Je kunt het toiletpapier van vandaag niet hamsteren, maar je kunt het wel krijgen: RNA inentingen, vaccins met een verkeerde naam. Mensen staan er nu voor in de rij, terwijl ze onophoudelijk te horen krijgen dat ze “een spuitje moeten halen”. Ze zijn erger dan toiletpapier. Toiletpapier heeft tenminste een praktische functie.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: