Politieman ‘zag collega’s speed snuiven’ voordat ze als ME’er werden ingezet: ‘Dit is levensgevaarlijk’

politieman-‘zag-collega’s-speed-snuiven’-voordat-ze-als-me’er-werden-ingezet:-‘dit-is-levensgevaarlijk’

20-04-21 09:10:00,

Homepagina » Binnenland » Politieman ‘zag collega’s speed snuiven’ voordat ze als ME’er werden ingezet: ‘Dit is levensgevaarlijk’

Foto: Worldwide Demonstration – March 20 2021 Amsterdam (Karen Eliot CC BY-SA 2.0)

in Binnenland 20 april 2021 06:00

Ik ga u iets vertellen waaraan ik ernstig heb getwijfeld of ik het zou doen omdat de impact levensgroot is, maar ik heb geconstateerd dat ik niet anders kan omdat het een taboe is binnen het politiekorps dat doorbroken moet worden. Het is ook levensgevaarlijk voor die collega’s, maar vooral voor de burgers, zei een politieman tijdens zijn verhoor bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020.

Hij beweerde vervolgens dat er sprake is van middelengebruik door collega’s die ingezet worden als ME’er. “Ik weet zeker dat collega’s in beslag genomen middelen achteroverdrukken die ze later zelf gebruiken. Het gaat dan met name om cocaïne en speed.”

De agent voegde toe dat het stelen van drugs een wijdverbreid verschijnsel is, vooral in steden. “Het is algemeen bekend, maar er wordt letterlijk niets aan gedaan.”

Dit is levensgevaarlijk. Iemand die heeft gesnoven kent geen grenzen meer

“Ik heb collega’s dat zien snuiven vlak voordat ze als ME’er werden ingezet op 14 maart. Speed heeft als eigenschap dat het direct werkt wanneer je het snuift. Speed kan wanen veroorzaken en maakt agressief. Het excessieve geweld dat er toepast is op die dag is dan beter te plaatsen, want die collega’s gingen helemaal door het lint. Ook ben je minder snel vermoeid. Iedereen die met een kennersoog naar de beelden kijkt op het Malieveld ziet dat dit geen normaal gedrag is,” lichtte hij toe.

De diender vindt dan ook dat agenten moeten worden getest op middelengebruik voordat ze ingezet worden bij hoogrisicosituaties. “Want dit is levensgevaarlijk. Iemand die heeft gesnoven kent geen grenzen meer. Arrestanten worden geschopt en geslagen, ook in de arrestantenbus.”

Hij waarschuwde de commissie: “Denk er goed over na of u mijn verklaring plaatst want in het gunstigste geval wordt u belachelijk en verdacht gemaakt, maar het is niet ondenkbaar dat ze u oppakken. Want dit soort verhalen willen ze koste wat kost ontkrachten.” Lees hier het transcript van het verhoor.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: