Duitse rechtspraak hapert – EnerzijdsAnderzijds

duitse-rechtspraak-hapert-–-enerzijdsanderzijds

22-04-21 01:33:00,

De Duitse rechters weten van de weeromstuit niet hoe ze in deze telkens door de wetgever veranderde rechtscontext nog ordelijk recht moeten spreken. Terwijl in een en dezelfde week een rechter in Weimar de maskerplicht, de afstandregels en het testen op scholen verbiedt, hoort een alleenstaande moeder die tegen de maskerplicht op de school van haar kind naar de rechter in Leipzig stapt, dat zij ruim € 18.000 schadevergoeding moet betalen omdat zij zonder uitzicht op een succesvolle zaak de rechtbank heeft ingeschakeld.

Afbeelding van succo via Pixabay

Instabiele rechtstaat

Gisteren, 22 april 2021, werd in Berlijn de Infektionsschutzgesetzänderungsgesetz door een meerderheid van de regeringspartijen aangenomen. Hiermee krijgt de uitvoerende macht historisch grote bevoegdheden om tot diep in het dagelijkse leven van de Duitse burger, tot achter de voordeur, in te grijpen. We schreven hier onlangs over. Het gaat hier om het bestrijden van een virus waarvan de meest geciteerde professor aan de Amerikaanse Stanford Universiteit John Ioannidis onlangs vaststelde dat de ‘Infection Fatality Rate’ van Covid-19 nu gezakt is naar 0,15%, waarmee het in de range komt van andere ons jaarlijks bezoekende virussen, virussen die wellicht ten onterechte als ‘griepje’ worden aangeduid. Want onschuldige griepen bestaan niet, het zijn allemaal virussen waaraan mensen op hoge leeftijd met reeds andere forse ziektebeelden veelal sterven.

Het steeds maar weer aanpassen van wetten en het ontstaan van een woud aan jurisprudentie op basis van de veranderende rechtsomgeving, leidt nu tot bizarre tegenstrijdige vonnissen in de Duitse rechtszalen.

Rechter Weimar: Grondwet als oriëntatie

Het kan aan de historisch context van de stad liggen, Weimar was de bakermat van een kortstondige democratie die aan verwarring en opeenvolgende crises ten onderging en de weg opende voor de opkomst van de NAZI’s. Al eerder werd in deze stad een hard oordeel uitgesproken over de Coronawetten. In januari van dit jaar oordeelde de arrondissementsrechtbank van Weimar dat het algemene contactverbod in de Thüringse coronaverordening van afgelopen voorjaar ongrondwettig is. Het betrof hier een zaak van een boete-procedure. De achtergrond is dat eind april 2020 een man zijn verjaardag samen met zeven andere mensen had gevierd op de binnenplaats van een woongebouw in Weimar. Volgens de kort tevoren aangenomen verordening was het gezamenlijk verblijf slechts toegestaan met ten hoogste één persoon van buiten het gezin.‘ (Meer over deze zaak).

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: