Hoge incidentie* hersentumoren in Frankrijk, gelinkt aan straling en de rol van het ICNIRP.

hoge-incidentie*-hersentumoren-in-frankrijk,-gelinkt-aan-straling-en-de-rol-van-het-icnirp.

23-04-21 10:08:00,

 *In de epidemiologie verstaat men onder incidentie het aantal nieuwe gevallen van aandoeningen per tijdseenheid. In dit geval hersentumoren.

Een glioom
De hersenen en het ruggenmerg bevatten zenuwcellen die omgeven zijn door een speciaal soort lijmachtige cellen die gliacellen worden genoemd. Een tumor die voorkomt in de gliacellen van de hersenen en het ruggenmerg, wordt glioom genoemd.

Soorten glioom
Op basis van het type cel dat erbij betrokken is, bestaat glioom uit drie soorten:
-Astrocytomen: deze tumoren komen vaak voor en ontwikkelen zich uit de cellen die bekend staan ​​als astrocyten. Astrocyten zijn verantwoordelijk voor de chemische omgeving van de neuronen. Om de omgeving stabiel en veilig te houden verwijderen de astrocyten ionen, en recyclen ze neurotransmitters die zijn vrijgelaten bij processen op de synaps (het punt waarop twee neuronen met elkaar kunnen communiceren);
-Ependymomen:  de ependymoom is een zeldzaam voorkomende tumor in de hersenen of het ruggenmerg. Deze tumor komt vooral bij kinderen voor en bij volwassenen wordt hij minder vaak gezien. De hersenholtes (ventrikels) en hersenkanalen, waarin hersenvocht, de liquor, stroomt, worden bedekt met ependymcellen. Gliomen die ontstaan uit de ependymcellen worden ependymomen genoemd.
-Oligodendrogliomen: een oligodendroglioom, is een primaire tumor van het zenuwstelsel en groeit vanuit het steunweefsel, wat de geleiding verzorgt rondom de zenuwvezels, in de hersenen. Een oligodendroglioom is een zeldzame hersentumor en komt in twee typen voor;
1.Laaggradige tumoren (graad 2). De tumorcellen lijken sterk op de oorspronkelijke cellen. De tumor groeit meestal langzaam en zaait niet snel uit. De patiënt krijgt er vaak pas laat last van.
2.Hooggradige tumoren (graad 4). Oligodendrogliomen die sterk kwaadaardig zijn. Hierbij wijken de tumorcellen sterk af. De tumor groeit snel en zaait ook snel uit. Een andere naam voor deze tumor is anaplastische oligodendrogliomen.

De risicofactoren om glioom te krijgen
Iedereen kan een glioom krijgen. Maar sommige factoren verhogen het risico op glioom. De volgende zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van glioom:
-Genmutaties kunnen daardoor het DNA van replicerende hersencellen verstoren en kankercellen produceren.
-Blootstelling aan ioniserende stralingen verhoogt het risico op glioom*
-Naarmate de leeftijd vordert, neemt het risico op kanker toe.
-Het risico op het ontwikkelen van een glioom is hoger bij mannen dan bij vrouwen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: