RIVM: nanodeeltjes in mondkapjes kunnen schadelijk zijn voor de mens

rivm:-nanodeeltjes-in-mondkapjes-kunnen-schadelijk-zijn-voor-de-mens

24-04-21 05:21:00,

Homepagina » Gezondheid » RIVM: nanodeeltjes in mondkapjes kunnen schadelijk zijn voor de mens

Foto: Unsplash

in Gezondheid 24 april 2021 11:45

Het RIVM laat weten dat er in niet-medische mondkapjes, die de meeste Nederlanders dragen, kleine deeltjes van chemische materialen kunnen zitten. Het is niet bekend of deze zogeheten nanomaterialen wel veilig zijn voor de mens, aldus het RIVM.

Fabrikanten van niet-medische mondkapjes voegen nanomaterialen toe omdat ze een antibacterieel of desinfecterend effect zouden hebben of beter zouden filteren. De nanodeeltjes zijn gemaakt van bijvoorbeeld zilver, koper, zink, grafeen of kunstmatige vezels.

Schadelijk

Volgens het RIVM is er nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van de nanomaterialen in de mondkapjes. Van sommige nanomaterialen die in mondkapjes zitten, is wel bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor de mens. Als ze vrijkomen uit mondkapjes kunnen mensen ze inademen. Ze kunnen ook via de huid of mond in het lichaam komen.

De Belgische overheid heeft mensen recentelijk afgeraden om de gratis verstrekte witte stoffen mondkapjes nog te gebruiken. Ze bevatten namelijk nanodeeltjes van zilver en titaniumdioxide die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Desinfectiemiddelen

Bol.com besloot onlangs om een mondkapje met nanozilver uit de handel te halen. Ook het Duitse Instituut voor Risicoanalyse (BfR) en het Franse Nationale Agentschap voor Volksgezondheid (Anses) raden het gebruik van nanozilver in mondkapjes af.

Daarnaast worden er steeds meer desinfectiemiddelen, zogeheten biociden, toegevoegd aan mondkapjes. Die kunnen ook een nadelige invloed hebben op de gezondheid, waarschuwt het RIVM.

[RIVM]

4.8 33 stemmen

Beoordeel dit artikel

Vind je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

© Copyright (c) NineForNews.nl

Lees meer over:
België mondkapjes nanodeeltjes RIVM

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: