‘Coronaregels gelden niet achter voordeur, huisfeestjes zijn NIET illegaal’

‘coronaregels-gelden-niet-achter-voordeur,-huisfeestjes-zijn-niet-illegaal’

27-04-21 09:02:00,

Homepagina » Binnenland » ‘Coronaregels gelden niet achter voordeur, huisfeestjes zijn NIET illegaal’

Foto: Koningsdag in Amsterdam (Shoulderbeach CC BY-SA 4.0)

in Binnenland 26 april 2021 21:30

Burgemeesters en politie zijn bang dat veel mensen zich op Koningsdag niet aan de coronaregels zullen houden. Zo ziet de politie onder andere dat op internet ‘illegale’ feestjes worden gepland. Er zijn vooral zorgen over het aantal mensen dat bij elkaar over de vloer komt. Alleen bij een melding kan er gehandhaafd worden. De inzet is opgeschaald, laat de politie weten.

“Voor de goede orde: huisfeestjes zijn NIET illegaal,” merkt Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) op. “Coronaregels gelden niet achter de voordeur. Het maximumaantal bezoekers thuis is louter een advies (en een slecht advies).”

Van Meijeren voegt toe: “Dus laat je niet betuttelen, nodig zoveel mensen uit als je zelf wil, geef knuffels, en vooral: LEEF!”

‘De coronaregels gelden thuis niet’

Op de vraag of je een boete kunt krijgen door op je eigen terrein de coronaregels te overtreden, antwoordt hij: “De coronaregels gelden thuis simpelweg niet, dus kun je ze ook niet overtreden of daarvoor beboet worden.”

Het Kamerlid verwijst naar de toelichting bij de spoedwet, waarin staat dat in de wet waarborgen zijn opgenomen om onder meer het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, waaronder het huisrecht, te beschermen.

Niet van toepassing

Zo gelden bijvoorbeeld de normen over de veilige afstand, groepsvorming en hygiënevoorschriften niet in woningen. Het RIVM adviseert weliswaar ook in de woning bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen, maar die zijn ‘gezien het belang van het huisrecht en het uitgangspunt van de eigen verantwoordelijkheid van burgers’ niet in de wet opgenomen.

In de toelichting staat verder dat de regering ervoor heeft gekozen om woningen van de reikwijdte van de voorgestelde maatregelen uit te zonderen. Dit betekent ‘dat de veiligeafstandsnorm en andere (gedrags)regels niet van toepassing zijn op situaties waarin het huisrecht in het geding is’.

Voor de goede orde: huisfeestjes zijn NIET illegaal.

Coronaregels gelden niet achter de voordeur. Maximumaantal bezoekers thuis is louter een advies (en een slecht advies).

Dus laat je niet betuttelen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: