De uilen zijn uit Langweer verdwenen…(waarom?) – Interessante Tijden

de-uilen-zijn-uit-langweer-verdwenen…(waarom?)-–-interessante-tijden

27-04-21 09:17:00,

We hadden twee broedparen ransuilen in het dorp, en een winterse roestboom met wel 8 er in

Veruit het belangrijkste regionieuws voor deze bos- en natuurkabouter, is dat voor het eerst in 10 jaar de ransuilen er niet meer zijn. Komt dit nu omdat in die zelfde tijd ongeveer 40-50 procent van het gemeentelijk en particulier groen verdween? Of kun je eigenlijk nooit met zekerheid zeggen waarom diersoorten komen en gaan, laat staan daar beleid op maken?

Langweerder jonge ransuil

Great Reset in groen bebouwde kom
Je kunt hier een prachtige ecologische theorie op loslaten van Ilka Hanski, over patch dynamics. Dat betekent dat een netwerk van groene stapsteentjes samen een groot gebied kan maken. Je hebt niet beslist 1 aaneengesloten officieel natuurgebied nodig, als populaties maar onderlinge stapstenen hebben.

In stadsnatuur werkt dat zo. Voordat Amsterdam met grootschalige inbreiding begon, kon je daar ook de werking zien van de zogenaamde ‘groene lobben’-structuur. Bij de stadsuitbreidingen vanaf de jaren ’20 werd rekening met de groenbehoefte van inwoners. Je moest binnen 20 minuten in het groen kunnen zijn.

Daardoor kon je ’s nachts op het dak van mijn woning in Amsterdam zuid ook bosuilen horen roepen: kewik, kewik, en die typische uilenroep van de man: die brachten hun jongen groot in het Beatrixpark.

Ransuil in lijsterbes

Zo was Langweer tot voor kort ook een parkachtig dorp, jaarlijks ietsje minder tot je een omslagpunt krijgt.

In mijn straat zijn sindsdien een rij van 20 lijsterbessen verdwenen, twee platanen, vier kastanjebomen, een volwassen es, een berk. In de plaats van de twee gekeelde kastanjes in de straat zette de gemeente een kale ‘moeraseik’, een cultivar die gekweekt is om zo min mogelijk boom te zijn.

De lijsterbessen kregen halfdode esdoorns als vervanger, die na 10 jaar nog steeds niet meer dan halfdode takjes zijn.

Daarnaast trekken bijna alle particulieren het groen uit hun tuin, om daar een strakgetrokken parkeerplaats met buitenkeuken van te maken. Krijg je nieuwe bewoners in een huis, dan is het eerste dat ze doen een Great Reset plegen op het groen.

Dat voeren ze in containers en karren af. Lekker makkuluk, het levensmotto voor de onderhoudsarme hersenpan.

Voor het eerst in 10 jaar geen uilen meer in de hulst bij de kerk

Kortom,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: