Israëlische studie: Pfizer-vaccin kan hartontsteking veroorzaken bij mensen onder de 30 – Frontnieuws

israelische-studie:-pfizer-vaccin-kan-hartontsteking-veroorzaken-bij-mensen-onder-de-30-–-frontnieuws

27-04-21 11:40:00, © Steve Rainwater / Flickr (CC BY-SA 2.0) Israëlische wetenschappers vonden 62 gevallen van myocarditis, waaronder twee sterfgevallen, na recente vaccinatie met Pfizer. Vijfenvijftig van de gevallen deden zich voor bij mannen – de meesten tussen de 18 en 30 jaar.

Details die uit een rapport van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zijn gelekt, hebben bij deskundigen bezorgdheid gewekt over een mogelijk verband tussen het Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccin en myocarditis, aldus The Times of Israel en andere nieuwsverkooppunten, bericht The Defender.

Het voorlopige rapport van een commissie die belast is met het toezicht op de bijwerkingen van vaccins, vond 62 gevallen van myocarditis, waaronder twee sterfgevallen, bij mensen die het Pfizer-vaccin kregen. Zesenvijftig van de gevallen deden zich voor na de tweede dosis van het vaccin, en 55 gevallen deden zich voor bij mannen – de meeste in de leeftijd van 18 tot 30 jaar.

De twee overleden patiënten waren naar verluidt gezond tot ze het vaccin kregen en hadden geen reeds bestaande aandoeningen. De ene was een 22-jarige vrouw, de andere een 35-jarige man. In het rapport wordt opgemerkt dat 5 miljoen mensen in Israël zijn gevaccineerd tegen Covid-19.

Myocarditis, of ontsteking van de hartspier, kan leiden tot hartritmestoornissen en de dood.

De Israëlische coördinator voor de reactie op een pandemie, Nachman Ash, bevestigt dat “tientallen incidenten” van myocarditis zijn voorgekomen bij gevaccineerde mensen, voornamelijk na de tweede dosis, maar benadrukt dat het ministerie van Volksgezondheid nog geen conclusies heeft getrokken.

Het zou moeilijk zijn om een verband te leggen, zegt Ash, omdat myocarditis, een aandoening die vaak overgaat zonder complicaties, kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid van virussen, en een vergelijkbaar aantal gevallen werd gemeld in voorgaande jaren, meldt Reuters.

Volgens onderzoekers van de National Organization for Rare Disorders kan myocarditis het gevolg zijn van infecties, maar “vaker is de myocarditis een gevolg van de immuunreactie van het lichaam op de initiële hartschade”.

Israëlische wetenschappers presenteerden hun bevindingen aan de directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, Pfizer, de Centers for Disease Control and Prevention en de U.S. Food and Drug Administration (FDA).

Gevraagd door Reuters over de beoordeling,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: