1 Gierzwaluw maakt wel zomer – Interessante Tijden

1-gierzwaluw-maakt-wel-zomer-–-interessante-tijden

27-04-21 10:57:00,

Gierzwaluwtjes zijn weer terug,

Hoera, ze zijn er weer, de gierzwaluwen kwamen vandaag over gieren, cirkelen. Dus 27 april, dat is altijd de dag dat ze aankomen of de 28ste. Er zit een kolonie van die zwaluwen in ons oude Friese dorp dat met haar dakpan-huizen nog geschikte broedhabitat biedt. Wanneer je alles dichtkit en isoleert voor de duurzaamheid is dat ook einde oefening.

De boerenzwaluwtjes van Laaksum, zo zitten de nieuwe generaties klaar om weer op trektocht te gaan

Toch zullen gierzwaluwen uiteindelijk minder kwetsbaar blijken dan bijvoorbeeld boerenzwaluwen. Die overwinteren met een miljoen tegelijk in een moeras of rietveld. Je hoeft dat maar droog te leggen, of al die zwaluwtjes als snacks willen verkopen voor Chinese expats in Afrika en hupzodiegaat.

De groeiende megasteden met miljoenen hongerige muilen zijn de vraag, je houdt je hart vast wanneer het ‘aanbod’ daarop gaat inspelen. De gierzwaluwen komen zelden of nooit aan de grond. Ze komen bij ons enkel eventjes een nestje grootbrengen, en meteen als het augustus is zijn ze weer vertrokken.

De boerenzwaluwen blijven veel langer hangen, tot in oktober. Als rechtse hippie (rippie) maken die kwetterende beestjes je vrolijk. LIFE!

Share Tweet Share  » Lees verder

%d bloggers liken dit: