In de VS worden een miljard transgenetische supermuggen losgelaten – wat kan er fout gaan? – Xandernieuws

in-de-vs-worden-een-miljard-transgenetische-supermuggen-losgelaten-–-wat-kan-er-fout-gaan?-–-xandernieuws

28-04-21 03:29:00,

Het Britse bedrijf Oxitec veranderde Aedes aegypti steekmuggen in transgenetische killers. Een eerder experiment hiermee in Brazilië in 2015 mislukte compleet. (Afbeelding: (2)).

—————————————————————————————————————————————–

In 2015-2016 ging het met een experiment met deze muggen in Zuid Amerika al eens gruwelijk fout: Zika epidemie in dat jaar NA loslaten muggen – Pentagon stak miljoenen in ontwikkelen superinsecten – Duizenden misvormde baby’s na vaccineren zwangere vrouwen, maar de ‘Zika’ mug kreeg de schuld

—————————————————————————————————————————————–

Deze week worden de eerste van in totaal een miljard genetisch gemanipuleerde muggen in Florida losgelaten. De bedoeling is dat deze muggen andere muggen die ziektes zoals dengue, zika en de gele koorts kunnen overbrengen, indirect gaan uitroeien. In 2016 ging een experiment van hetzelfde bedrijf met deze muggen in Zuid Amerika echter gruwelijk fout, en ontstond een zeer moeilijk te bestrijden supermug die nog veel gevaarlijker bleek te zijn. Inwoners en diverse organisaties in Florida protesteren daarom heftig tegen het experiment, en spreken van ‘een crimineel besluit’ en zelfs ‘terrorisme’.

In 2016 en 2019 schreven we al over de experimenten van het Britse bedrijf Oxitec, dat Aedes aegypti steekmuggen in ‘transgenetische’ killers had veranderd. Zodra deze mannelijke ‘bedriegers’ zich met normale vrouwtjesmuggen mengen, zouden die besmet worden met een proteïne met daarin een genetische code die ervoor zorgt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten. Omdat alleen vrouwtjesmuggen mensen kunnen bijten, zou er volgens Oxitec geen risico bestaan voor mensen.

Experiment gaat helemaal fout en creëert supermuggen

Uit een in 2019 gepubliceerd onderzoek van het toonaangevende magazine Nature bleek dat een eerder experiment met deze supermuggen in Brazilië juist helemaal fout is gelopen. Oxitecs transgenetische muggen bleken zich namelijk wèl voort te kunnen planten, terwijl het bedrijf had verzekerd dat er hooguit één generatie nieuwe muggen zou kunnen ontstaan, die dankzij de genetische code echter allemaal zouden sterven voordat ze nageslacht zouden kunnen produceren. 3% tot 4% van die nieuwe generatie stierf echter niet, en bereikte wel de volwassen leeftijd.

Ook het ‘uitroeiingsplan’ mislukte compleet. Volgens betrokken wetenschappers roken de meeste vrouwtjesmuggen namelijk dat ze niet met de vreemde ‘genmuggen’ van Oxitec moesten paren. Degenen die dat wel deden hielpen mee met het creëren van een supermug die net zo vaak en snel dengue en zika bleek over te brengen als gewone muggen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: