Samen gescheiden verder – EnerzijdsAnderzijds

samen-gescheiden-verder-–-enerzijdsanderzijds

28-04-21 09:07:00,

De posities zijn ingenomen. De ene groep vreest ‘het virus’ in al haar varianten en is geen prijs te hoog is om die te bestrijden. De andere groep ziet een beperkt of geen risico van het virus en wil hoe dan ook zijn vrijheid terug, ook al zou dat tot een beperkt extra risico leiden. Een definitieve splitsing in de samenleving lijkt zo langzamerhand onvermijdelijk. Of er moet een wonder of ramp gebeuren.

De ICE. Foto: ezaz.nl. Het virus

We missen hem zeer: de griep. Waar is die gebleven? Wereldwijd lijkt er geen ‘gewone’ griep meer te bestaan. Afgeschaft zo lijkt het. Generaties zijn ermee opgegroeid, werden af en toe ziek, snotterden wat en gingen na een paar dagen weer aan het werk. Wie oud was, en al meervoudige zware aandoeningen had, kon minder onbevangen naar de volgende griep uitkijken. Het griepvirus betekende meestal nog meer gezondheidsleed of erger: overlijden.

Tot Corona accepteerden we dat iemand boven 80/85 jaar een keer kwam te overlijden. De doodsoorzaak heette toen nog ‘ouderdom’. Ook die ‘ziekte’ schijnt niet meer voor te komen. Bijna iedereen moet aan een ziekte sterven. In de laatste levensjaren wordt de zorgpremie die iemand zijn hele leven betaald heeft weer uitgegeven. Dat is zeer te verantwoorden, maar tot welk moment? Het zijn uitgerekend die laatste jaren dat de farmacie goede zaken doet. Wie wil er niet een paar jaartjes leven bijsmokkelen?
Iedereen heeft recht op zorg, jong én oud. De ouderen zijn ongewild echter wel het melkkoetje van de medische industrie geworden. Wie jong (of oud) is en gezond, slikt weinig pillen en draagt weinig bij aan de omzet van de farmaceutische industrie. Maar eenmaal boven de 60 wordt je ineens hun primaire doelgroep. Met soms peperdure medicatie of vaccins wordt het leven zo lang mogelijk aangenaam gehouden en gezondheidsrisico’s gereduceerd. De jaarlijkse griepprik, een fenomeen dat maar matig beschermt, is daarvan een bekend voorbeeld. Veel ouderen laten die overigens onder dankzegging aan zich voorbij gaan.

Toen kwam Covid-19. De dalende vaccinatiebereidheid moest weer omhoog en de vrijblijvendheid van ‘de prik’ moest weg. Zo besloten overheden en de farmaceuten tijdens meerdere congressen.
Met Covid deed een ‘killer-virus’ haar entree. Goed voorbereid op conferenties als Event201 en de Global Vaccination Summit, afgestemd met de industrie van het World Economic Forum,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: