Komt Brussel weer in opstand op 1 mei? – De Lange Mars Plus

komt-brussel-weer-in-opstand-op-1-mei?-–-de-lange-mars-plus

29-04-21 11:11:00,

Bijdrage van Veerle Coulembier*

Veerle doet verslag vanuit België. Het is erg moeilijk voor buitenstaanders om enig zicht op de situatie in België te krijgen. Zij doet daarom onderzoek en gaat ter plekke op pad. 

1 aprilgrap

Enkele maanden terug werd voor 1 april, onder het mom van een ‘aprilgrap’ een anoniem facebookevent gelanceerd in België, La Boum.

Het event zou een festival worden met dj’s en duizenden mensen in Ter Kamerenbos, Brussel. Het trok heel wat aandacht bij jongeren en vrijheidsinitiatieven, vooral omdat het event en de pagina waarop het werd gepromoot, L’abîme Team, enorm creatief en ludiek te werk ging.

Er waren bijna 70.000 mensen geïnteresseerd in het event, waarvan enkele duizenden aangaven te zullen gaan. Op 1 april werd het festival werkelijkheid en er  kwamen enkele duizenden jongeren samen in het park. Ze hadden muziek bij zich en feesten er op los omstreeks 5 a 6 uur in de namiddag. Volgens de grondwet in België is samenkomen niet verboden.

De organisatie verwijst op hun facebookpagina ook vaak naar artikel 23 van de grondwet in België, één van de vele grondwetten die ook niet wordt gerespecteerd, sinds maart 2020.

Zoals in een ware oorlogsfilm worden enorme linies met agenten opgesteld, politie te paard, waterkanonnen, honden, traangas.

Kat en muis

Honderden agenten zijn aanwezig.
De jongeren laten zich niet snel uit hun lood slaan, ook niet na verwittigingen van de politie via drones.

Demo Ter Kamerenbos, Brussel

De politie valt de jongeren aan, waarop zij op hun beurt de politie aanvallen, en zo gaat het kat en muisspel in de bossen van Brussel nog uren door.
Pas heel laat op de avond keert de rust terug.

Enkele opmerkelijke incidenten zijn een vrouw die wordt vertrappeld door een politie te paard en de politie die brave jongeren in bubbels van 4 aanvalt met pepperspray.

Gelukkig vallen er nog geen doden, maar slechts enkele gewonden.

Belgen hebben het recht van vereniging; dit recht kan niet aan enige preventieve maatregel worden onderworpen, dus ook niet aan ministeriële besluiten die momenteel worden opgelegd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: