Moeten werknemers zich laten testen? Mondkapje opdoen? Vaccineren? – Juridisch coronajournaal #6 – Café Weltschmerz

moeten-werknemers-zich-laten-testen?-mondkapje-opdoen?-vaccineren?-–-juridisch-coronajournaal-#6-–-cafe-weltschmerz

29-04-21 11:30:00,

Café Weltschmerz · Moeten werknemers zich laten testen? Mondkapje opdoen? Vaccineren? – Juridisch coronajournaal #6 Frank Stadermann met Isa Kriens:
Zijn werknemers verplicht zich te laten testen of een mondkapje op te doen?

Veel mensen vragen zich af: zijn werknemers verplicht om een mondkapje te dragen c.q. zich te laten testen c.q. zich te laten vaccineren als de werkgever dat eist?

In deze zesde aflevering van het Juridisch Coronajournaal gaan oud-advocaat Frank Stadermann en juriste Kriens op deze vragen in.

Eerste vraag is of de grondwet – met name het recht op lichamelijke integriteit en het recht op medische privacy – werknemers bescherming biedt.

Volgens Stadermann is dit niet zo makkelijk te beantwoorden. Hij wijst erop dat de grondwet vooral bedoeld is om burgers te beschermen tegen de overheid. Grondwettelijke rechten werken niet rechtstreeks als het gaat om een eis van een werkgever. Toch zetten die grondrechten wel een bepaalde norm, waar een rechter naar zal kijken in een juridische procedure, voegt hij hier aan toe.

Kunnen mondkapjes worden verplicht? Een mondkapje is een inbreuk op de lichamelijke integriteit, zoveel is zeker, stelt Stadermann. Maar wat hier vooral van belang is, is de Arbowet. Een mondkapje is een persoonlijk beschermingsmiddel. En dat mag je alleen voorschrijven als je als werkgever een risico-analyse hebt gedaan. Het middel moet geschikt zijn voor het te vermijden gevaar, en het mag geen vergroot gevaar inhouden voor de drager. Dus als niet kan worden aangetoond dat mondkapjes effectief zijn, of onschadelijk zijn, dan zou een mondkapplicht in strijd zijn met de Arbowet.

Kan een coronatest worden verplicht? Een verplichte PCR-test met staaf in je neus is een inbreuk op de lichamelijke integriteit, maar ook op het recht op medische privacy, stelt Stadermann. “We hebben allemaal recht op medisch geheim. Als een werknemer ziek is, mag de werkgever niet vragen wat hij/zij heeft. Je mag je werkneemster niet eens vragen of zij zwanger is. Een werkgever mag dus ook niet vragen naar de uitslag van een test.”

Kan vaccinatie worden verplicht? Nee, dat kan niet, stelt Stadermann onomwonden. “Dat is een inbreuk op de lichamelijke integriteit. Dat kan je gewoon niet eisen.”

Voor zorgmedewerkers liggen de kwesties wellicht ingewikkelder, denkt Stadermann. Een rechter zou ten aanzien van hen anders kunnen oordelen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: