Pepijn van Houwelingen (FVD): ‘Totalitaire ophokwet van Hugo de Jonge is ongekend misbaksel’

pepijn-van-houwelingen-(fvd):-‘totalitaire-ophokwet-van-hugo-de-jonge-is-ongekend-misbaksel’

29-04-21 01:17:00,

Homepagina » Binnenland » Pepijn van Houwelingen (FVD): ‘Totalitaire ophokwet van Hugo de Jonge is ongekend misbaksel’

Foto: Pepijn van Houwelingen (Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

in Binnenland 29 april 2021 12:15

Zorgminister Hugo de Jonge wil dat de Wet publieke gezondheid gewijzigd wordt vanwege de invoering van aanvullende coronamaatregelen, waaronder de quarantaineplicht. FVD is op zijn zachtst gezegd niet blij met het wetsvoorstel.

“Het afgelopen jaar is onze samenleving langzaam veranderd in één groot ziekenhuis. We moeten overal verplicht de mondkapjes op, ons continu laten testen en soms zelfs in quarantaine. Voor niets,” zei Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) tijdens het overleg over dit wetsvoorstel.

“Met deze ophokwet beoogt de minister de quarantaineverplichting nu ook strafrechtelijk te zullen gaan afdwingen,” benadrukte Van Houwelingen. “Van één groot ziekenhuis verandert onze samenleving daarmee langzaam in één grote gevangenis. Foucault zou er zijn vingers bij aflikken.”

Verregaande inbreuken op grondrechten

Als je vanuit een ‘risicogebied’ naar Nederland reist, staan er mobiele controleteams klaar om te kijken of je de quarantaineverklaring hebt ingevuld. Ook zitten er belteams klaar, die bijvoorbeeld bij vreemde achtergrondgeluiden de gemeentelijke toezichthouder inschakelen. Die gaat vervolgens kijken of je wel echt thuis bent.

Van Houwelingen wees erop dat er een enorm surveillance-, controle- en boetesysteem wordt opgetuigd waarmee je gedwongen kunt worden om in quarantaine te gaan. Zelfs de Raad van State schreef in haar advies dat hiermee ‘verregaande inbreuken’ worden gemaakt op hele elementaire grondrechten.

Het Kamerlid zei verder dat deze ophokwet de tweedeling tussen arm en rijk in onze samenleving zal versterken. Rijke Nederlanders kunnen zich een boete van 339 euro bij overtreding wel permitteren, maar minder bemiddelde Nederlanders niet. Mensen die het al niet breed hebben, zullen onevenredig zwaar getroffen worden door de wet.

Enorm veel zorgen

Er zit ook nog een tweede potentiële tweedeling verborgen in de ophokwet waar FVD zich enorm veel zorgen over maakt, namelijk die tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. De mogelijkheid bestaat dat vaccinatie een uitzonderingsgrond gaat vormen op de quarantaineplicht. Dan is er volgens de partij zonder enige twijfel sprake van zware vaccinatiedrang en aantasting van de integriteit van het menselijk lichaam.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: