Van Haga haalt uit naar alles en iedereen: ‘Stop met dit politieke gekonkel!’

van-haga-haalt-uit-naar-alles-en-iedereen:-‘stop-met-dit-politieke-gekonkel!’

29-04-21 08:20:00,

Homepagina » Mens en Dier » Van Haga haalt uit naar alles en iedereen: ‘Stop met dit politieke gekonkel!’

Foto: Wybren van Haga (Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

in Mens en Dier 29 april 2021 22:00

Vandaag werd er de hele dag gedebatteerd over de notulen van de ministerraad die deze week zijn vrijgegeven. Kamerlid Wybren van Haga vroeg zich hardop af: “Waar zijn we in godsnaam mee bezig? Een spoeddebat over een paar reeds bekende opmerkingen in de ministerraad.”

Van Haga wees erop dat macht en tegenmacht niet meer bestaan in de Tweede Kamer. “Kamerleden stemmen niet meer zonder last, de oppositie wordt vier jaar lang genegeerd en Kamerleden van de coalitie zijn verworden tot pantoffeldiertjes die gedwee hun hand omhoogsteken bij de stemming.”

“We zijn van een dualistische droom terechtgekomen in een monistische nachtmerrie,” benadrukte Van Haga, die vervolgens uithaalde naar alles en iedereen. Eerst kwamen de leiders van de coalitiepartijen aan de beurt.

Premier met geheugenverlies

Over Rutte zei hij: “We hebben te maken met een premier met geheugenverlies, met strategisch lekken, met structurele discriminatie, de Ruttedoctrine die regelrecht in strijd is met artikel 68 van de Grondwet, en een premier die gemakshalve voor de verkiezingen alle kiezers van de PVV en FVD uit tactische overwegingen uitsluit.”

Van Haga kan ook niet begrijpen dat Wopke Hoekstra van het CDA zo meegaat in dit politieke gekonkel. “Hoe is het mogelijk dat het CDA zo moeilijk doet over Pieter Omtzigt? Het Kamerlid dat met grote afstand het beste Kamerlid onder ons is, wordt door zijn eigen partij geschoffeerd omdat hij zijn taak te goed uitoefent.”

Hij verweet D66-leider Sigrid Kaag in de val van politieke spelletjes te zijn getrapt. “Uitspraken als ‘die mensen die op Forum stemmen, wat zijn dat voor mensen?’ En binnenskamers stellen dat kritiek wel mag, maar dan binnen de kaders.”

Verrotte bestuurderscultuur

Gert-Jan Segers kreeg ook een oorvijg: “Een christelijke partij die op Goede Vrijdag de premier een dolk in de rug steekt, terwijl diezelfde partij al vier jaar lang medeverantwoordelijk is voor deze verrotte bestuurderscultuur.”

Tot slot kregen de journalisten de wind van voren. “Op een enkeling na zijn de meeste journalisten verworden tot frustraten die politiek bedrijven via hun krant of beroep.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: