Daar komen de genetisch aangepaste muggen van Bill Gates: ‘crimineel experiment’

daar-komen-de-genetisch-aangepaste-muggen-van-bill-gates:-‘crimineel-experiment’

30-04-21 08:45:00,

Miljardair Bill Gates boekte onlangs tegenslag toen de Zweedse autoriteiten besloten geen toestemming te verlenen voor zijn project om de zon te dimmen. Niet getreurd, deze bezige bij heeft nog meer projecten lopen.

Men is bijvoorbeeld van plan om deze week duizenden genetisch gemodificeerde muggen los te laten in de Florida Keys, tot grote bezorgdheid van lokale bewoners. Zij zitten er niet op te wachten om proefkonijnen te zijn in dit ‘criminele’ experiment.

Het project wordt geleid door het Florida Keys Mosquito Control District (FKMCD) en Oxitec, een Britse biotechfirma die wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation. Zij willen de komende 12 weken zo’n 144.000 gelekoortsmuggen loslaten, die onder meer gele koorts, dengue en het zikavirus verspreiden. De gemodificeerde mannetjesmug is zo aangepast dat vrouwelijke nakomelingen die hij verwekt, sterven voordat ze volwassen zijn.

Frankenstein-insecten

Oxitec beweert dat er veel steun is voor het plan, hoewel lokale bewoners extreem sceptisch zijn. “Ik vind het crimineel dat we dit experiment ingerommeld worden, crimineel dat we blootgesteld worden aan deze vorm van terrorisme,” zei Meagan Hull tijdens een raadsvergadering.

Een andere bewoner zei ‘zeer bezorgd’ te zijn dat stekende vrouwtjesmuggen zullen opduiken in de gemeenschap. “Iedereen zegt dat dat niet gaat gebeuren, maar ik vertrouw het niet,” zei ze. De bewoner klaagde ook over een gebrek aan transparantie bij Oxitec en de betrokken overheidsagentschappen. Zelfs een raadslid, Mark Gregg, uitte kritiek op het project. Hij noemde de muggen ‘Frankenstein-insecten’.

Meer dan een miljard muggen

Oxitec heeft in Zuid-Amerika en de Caraïben al meer dan een miljard genetisch aangepaste muggen vrijgelaten. Dat gebeurde onder meer in Brazilië, waar het bedrijf de lokale muggenpopulatie met 90 procent wilde terugdringen. Dat is niet gelukt: in 2019 kwam het bedrijf onder vuur te liggen nadat uit onderzoek was gebleken dat de insecten zich nog altijd voortplantten. Tot wel 60 procent van de geanalyseerde muggen bleek aangepaste genen te hebben.

Een project van Oxitec op de Kaaimaneilanden werd in 2018 gestaakt nadat lokale functionarissen hadden geconcludeerd dat het was mislukt. Het biotechbedrijf heeft inmiddels een slordige 8,5 miljoen dollar van Gates gekregen. Alleen al dit jaar maakte de miljardair ruim 1,2 miljoen dollar over naar de firma.

.@FlKeysMosquito and #Oxitec announce site participation,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: