1 mei dag van demonstraties, maar hebben demo’s wel zin? – De Lange Mars Plus

1-mei-dag-van-demonstraties,-maar-hebben-demo’s-wel-zin?-–-de-lange-mars-plus

01-05-21 05:33:00,

Traditiegetrouw vinden er in tal van steden wereldwijd manifestaties plaats tijdens de Dag van de Arbeid. 1 mei is de wereldwijde feestdag van de arbeiders. Vierde vroeger de politieke tak van de arbeidersbeweging feest, nu overheersen demonstraties tegen overheden. Die zoals in Frankrijk indrukwekkend van omvang, maar deerniswaardig van invloed zijn op de politieke macht.
Wat is dan de zin van demonstraties? Zijn er dan geen andere vormen van protest die succesvoller kunnen zijn?

Ooit demonstreerden de Franse Gele Hesjes, de Gilets Jaunes, meer dan 70 weken tegen Macron. In Hong Kong protesteerden de tegenstanders van China meer dan twee maanden. Tegenwoordig zijn tal van groepen actief in het westen tegen de coronamaatregelen van zo goed als iedere regering. De machthebbers laten de protesten echter overal neerslaan door hun politionele knokploegen en zetten hun plannen door alsof er niets aan de hand is. Het wordt tijd voor iets nieuws, iets anders.

Oude vorm

Je geeft met een demonstratie een signaal af aan de overheid. Een of meer groeperingen proberen zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om de straat op te gaan. Soms blokkeren de betogers wegen, fabrieksingangen, of houden zij marsen door centra of langs parlementsgebouwen. Vaak ook verzamelen zij zich op pleinen of velden waar toespraken gehouden worden.

Ik heb persoonlijk de mars tegen de neutronenbom meegelopen in het centrum van Den Haag met meer dan 600.000 mensen. Dat was een indrukwekkende gebeurtenis voor zowel de deelnemers als de regering waartegen de actie was gericht. De demonstratie was succesvol in combinatie met een agressieve mediacampagne die maandenlang werd gevoerd. Toen had een massabetoging nog zin.

Ander spel

Het spel is echter veranderd. De reguliere massamedia zijn meer dan ooit onderdeel van het propaganda-apparaat van de overheid geworden. Zij geven acties tegen het overheidsbeleid dus geen of onvoldoende steun en aandacht meer. Kijk naar de acties van onze eigen ‘wappies’. Zij komen al een jaar de straat op, maar de media brengen het alleen wanneer de demonstranten negatief in beeld gebracht kunnen worden. Voor de rest negeren zij deze acties, die zodoende onvoldoende draagvlak in de samenleving kunnen krijgen.

Demonstreren door te betogen dat je het oneens bent met de overheid is ook nog eens een teken van onderdanigheid en lijdzaamheid.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: