Acteurs oogsten shitstorm – EnerzijdsAnderzijds

acteurs-oogsten-shitstorm-–-enerzijdsanderzijds

01-05-21 09:09:00,

Ze hebben de moed bijeen geraapt en samen een statement willen maken. Ieder in zijn eigen vorm, met zijn eigen inhoud. Een aantal Duitse acteurs maakten korte video-statements onder de naam #allesdichtmachen. Al binnen enkele uren verdwenen de eerste video’s van Youtube.
Daar hadden ze rekening mee gehouden en openden een eigen website met video’s op een ander platform. Wie nu de website allesdichtmachen.de bezoekt ziet een aantal lege plekken. De video’s die nu weg zijn, zijn door de acteurs zelf verwijderd: ze konden de shitstorm, de druk van de media, hun dreigementen van hun film- of theaterbazen niet langer aan en bezweken uit lijfsbehoud.

Het was satirisch bedoeld, ironie als wapen, als kunstvorm. Maar dat is nu niet meer toegestaan. Het zijn tijden die aan de DDR doen denken, aan de minister van cultuur die er op toeziet dat alle cultuurmakers trouw blijven aan de partijlijn, in goed Duits linientreu.
Het mag toch ironie heten dat Ulrich Tukur (onder) die in de fenomenale film over de onvrijheid van de cultuursector in de toenmalige DDR ‘Das Leben der Anderen‘ een hoge STASI-officier speelt. In die rol moet hij een bekende acteur, gespeeld door Sebastiaan Koch, in de gaten houden en zorgen dat die zich in het theater aan de partijlijn houdt.

Ulrich Tukur, bekend uit de film ‘Das Leben der Anderen’.

Een viroloog die het initiatief op Twitter ‘een meesterstuk‘ noemde en tot dan een geziene gast was bij de Duitse televisie, werd direct uit de lijst van uit te nodigen Corona-experts verwijderd.

De nationale omroep WDR heeft de contracten met een aantal acteurs verbroken, zij zouden zich als ‘vertegenwoordigers van de publieke omroep onmogelijk hebben gemaakt‘.
Ook van niet aan het initiatief deelnemende collega-acteurs kwam kritiek. Ook zij moesten denken aan hun job bij Tatort of een andere periodieke serie. Sommige acteurs hadden ‘geluk’, zij mochten hun spijt nog betuigen voor de bazen van de zender en verklaren dat zij de lijn van de omroep onderschrijven.
Duitse commentaren vergelijken deze handelswijze met gesprekken uit de DDR-tijd met de Zentralkomitee van de Socialistische Eenheidspartij of met de STASI. Je kreeg dan nog één kans om je loyaliteit aan de partijlijn te tonen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: