5 mei 1945 tot 5 mei 2020 – De Lange Mars Plus

5-mei-1945-tot-5-mei-2020-–-de-lange-mars-plus

04-05-21 09:34:00,

 

Vorig jaar 5 mei kwam DLM Plus met het volgende verslag van deze dag naar buiten.

De Bevrijdingsdag van 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als een zwarte dag van de democratie. Aanleiding is de demonstratie tegen de lock down en voor de vrijheid in Den Haag. Rond 12 uur komen ongeveer 300 mensen bij elkaar op de Koekamp voor een demo die in een klap duidelijk maakt hoe onvrij burgers zijn geworden. Later zullen 88 mensen worden afgevoerd, bekijk of lees ook de getuigenverslagen van twee van hen. Op de dag dat de vrijheid gevierd wordt, zal voortaan getreurd worden over de begrafenis van de vrijheid.

Koekamp

Kort voor de demonstratie heeft de burgemeester hiervoor toestemming gegeven. Hij eist wel dat dit plaatsvindt op de Koekamp, een parkje tussen het centraal station van Den Haag en het Malieveld. Al bij het binnenkomen van Den Haag hangt er een grimmige sfeer, met op iedere straathoek politie en busjes. Groepjes mensen die er in de ogen van de agenten ‘verdacht’ uitzien mogen het Binnenhof niet op en evenmin naar het Plein.

Wanneer de demonstranten voor de vrijheid rond 12.15 uur de Koekamp dreigen af te lopen komt de massaal aanwezige politie in actie en houdt hen tegen.

Na protest drijft de politie te paard, met honden en wapenstok met daarachter overvalsbusjes hen terug naar het begin van de Koekamp. Hier zingen zij desondanks de kille sfeer protestliederen en discussiëren met de politieagenten die hen volledig insluiten. Er worden dan geen andere demonstranten van buiten de Koekamp meer toegelaten.

Geen zin meer in

Om 12.45 uur heeft de politie er blijkbaar geen zin meer in. De woordvoerder van het gezag, stelt zich mondeling voor met ‘Hier, de politie’ en eist dat de aanwezigen op het Koekamp perceel vanaf nu niet meer demonstreren en met de corona maatregelen rekening gaan houden. En voegt hij hieraan dreigend toe ‘Doet u dit niet, dan wordt u aangehouden’.

Tien minuten later verdrijft de gewapende arm van het gezag onder luid protest de demonstranten richting station. De aanfluiting van de democratie (volksmacht) en de vrijheid van het volk is begonnen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: