De omverwerping van Evo Morales en de eerste lithiumoorlog, door Thierry Meyssan

de-omverwerping-van-evo-morales-en-de-eerste-lithiumoorlog,-door-thierry-meyssan

04-05-21 07:22:00,

De wereld was sinds het einde van de 19e eeuw gewend aan olieoorlogen. Nu beginnen de oorlogen om lithium, een mineraal dat essentieel is voor mobiele telefoons, maar vooral voor elektrische auto’s. Uit documenten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken die een Britse historicus en journalist in handen kreeg, blijkt dat het Verenigd Koninkrijk de omverwerping van de Boliviaanse president Evo Morales heeft gepland om de lithiumreserves van het land te stelen.

JPEG - 27.9 kB Terwijl je toekeek hoe hij de clown uithing, zag Boris Johnson toe op de omverwerping van president Morales in Bolivia, bezette hij het eiland Socotra voor de kust van Jemen, en organiseerde hij de overwinning van Turkije op Armenië. Hier werd nog niet over gesproken.

Denk aan de omverwerping van de Boliviaanse president Evo Morales eind 2019. Destijds beweerde de massamedia dat hij zijn land in een dictatuur had veranderd en zojuist door zijn volk was afgezet. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bracht een rapport uit waarin werd verklaard dat de verkiezingen waren vervalst en dat de democratie werd hersteld.

President Morales, die vreesde dat hij zou eindigen zoals de Chileense president Salvador Allende en naar Mexico was gevlucht, veroordeelde echter een staatsgreep die was georganiseerd om de lithiumreserves van het land in beslag te nemen. Maar hij slaagde er niet in de opdrachtgevers te identificeren en werd in het Westen met niets dan sarcasme onthaald. Alleen wij onthulden dat de operatie was uitgevoerd door een gemeenschap van Kroatische Ustasha-katholieken, die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in Santa Cruz in het land aanwezig waren; een NATO stay-behind netwerk [1].

Een jaar later won de partij van President Morales nieuwe verkiezingen met een grote meerderheid [2]. Er was geen geschil, en hij kon triomfantelijk naar zijn land terugkeren [3]. Zijn zogenaamde dictatuur had nooit bestaan, terwijl die van Jeanine Áñez juist door de stembus omver was geworpen.

Historicus Mark Curtis en journalist Matt Kennard hadden toegang tot vrijgegeven documenten van Buitenlandse Zaken, die zij bestudeerden. Zij publiceerden hun bevindingen op de website Declassified UK, die sinds de militaire censuur in het Verenigd Koninkrijk in Zuid-Afrika is gevestigd [4].

Mark Curtis heeft met zijn uitgebreide onderzoek aangetoond dat het Britse beleid nauwelijks is veranderd door de dekolonisatie.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: