Wetenschap schaadt de samenleving | Jorn Luka

wetenschap-schaadt-de-samenleving-|-jorn-luka

04-05-21 02:26:00,

In onze vier uur durende podcast kwamen Jorn en ik op de open vraag uit, die we vandaag bespreken: welke rol spelen alle technische gadgets in je leven, en wanneer word je geleefd door de techniek? Wanneer macht via afhankelijkheid werkt, dan word je dus slaaf van ‘de machine’ als je op een gegeven moment niet meer zonder kunt. Techniek verandert ook de omgangsvormen tussen mensen, dus wanneer ontmenselijkt nieuwe techniek ons?

Hangt op de WC van De Abdij

Techniek vervreemdt al sinds uitvinding van ‘het vuur’

Om die vraag meteen te relativeren plaatsen we de cartoon van Archibald er bij: ‘technology, alienating people sinds 200 000 BC.’ Twee plaatjes van een gezin oermensen. In het plaatje voor de uitvinding van het vuur, houden ze elkaar warm door te knuffelen.

Maar is het vuur eenmaal uitgevonden, dan staren ze daar de hele dag wat mistroostig in, zonder nog bij elkaar te kruipen. Moraal van het verhaal: er is geen oudere vraag over wat techniek met mensenlevens doet dan die wij nu vandaag weer stellen. Of is het dit maal echt anders?

Aan het andere eind van het spectrum vinden we ‘Mirror Worlds’ van computerwetenschapper David Gelehrnter. Die beschrijft al in de jaren ’90 de ‘The Matrix’-achtige wereld waar we in groeien, de Spiegelwereld, dankzij de exponentiële vooruitgang in computer-technologie. We zullen ons gehele leven steeds meer in de virtuele wereld laten afspelen, steeds meer los van de natuur.

Als techno-nerd vindt hij dat niet alleen onvermijdelijk, maar ook wenselijk

Net als het boek van Harari ‘Homo Deus’ probeert men ons voor te bereiden op Artificial Intelligence die fundamenteel onze maatschappij verandert

In die zelfde techno-optimistische lijn als David Gelehrnter ligt Yuval Harari een kwart eeuw later met zijn boek ‘Homo Deus’, de mens die als god zal zijn door technische vooruitgang. Dan komen we al terecht in de denkwereld van de transhumanisten, met op de voorkant een vingerafdruk die op een computerchip lijkt.

De menging van mens en machine zal plaatsvinden, dat noemen de transhumanisten ‘singularity’. Zie in dat verband ook Ray Kurzweil zijn boek ‘The Singularity is near’.

Daarbij ontstaat een nieuwe rangorde in mensen. Zij die de techno-revolutie leiden en als eerste (bij zichzelf) implementeren,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: