Snelle toename van Covid-19 vaccin bijwerkingen in Europa – Frontnieuws

snelle-toename-van-covid-19-vaccin-bijwerkingen-in-europa-–-frontnieuws

05-05-21 07:57:00, Foto ter illustratie Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) registreert in zijn databank alle meldingen over “vermoedelijke gevallen” van bijwerkingen van geneesmiddelen die het ontvangt van nationale instanties zoals het Paul Ehrlich Instituut (PEI). En terwijl het PEI de neiging heeft de publicatie van de cijfers in zijn gegevensverwerking te vertragen en aan semantische witwassen te doen, heeft het EMA een visueel gegevensdoolhof gecreëerd dat het moeilijk maakt de gegevensstatus en de kerncijfers te herkennen, bericht reitschuster.de.

Een gegevensdoolhof met valkuilen

Op 1 mei meldde het EMA de volgende cijfers over geregistreerde “vermoedelijke ongewenste bijwerkingen” voor Corona-vaccins:

De gegevens in de eerste kolom zijn afkomstig van de landen van de Europese Economische Ruimte (EER), die in het Engels wordt afgekort als EEA voor European Economic Area. Deze associatie omvat alle 28 lidstaten van de EU, alsmede de EVA-landen Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Daarnaast beheert het EMA ook gegevens uit de “Niet-Europese Economische Ruimte”, die hierboven in de tabel onder “Nicht EWR / EEA” zijn vermeld.

De wijze waarop deze gevallen worden getoond, draagt niet bij tot de oriëntatie van de geïnteresseerde leek. Het helpt ook niet om deze gerust te stellen, want al te snel wordt ze getroffen door het verbazingwekkend hoge totaal van EER- en niet-EER-zaken. Een totaal van 384.178 gevallen.

5.317 Duitse BioNTech-gevallen niet geregistreerd bij het EMA

Wat Duitsland zelf betreft, zijn er onverklaarbare leemten in de EMA-gegevens. Zo bevat het rapport van 9 april 2021 van het Duitse Paul Ehrlich Instituut (PEI) alle “vermoedelijke gevallen” van ongewenste voorvallen met vaccins tot en met 2 april. Deze gegevens zijn echter nog niet volledig opgenomen in de dataset van het EMA. Het EMA meldt bijvoorbeeld 7.092 verdachte gevallen in Duitsland voor het BioNTech-vaccin (op 1 mei 2021). Daarentegen vermeldt het PEI in zijn “Veiligheidsrapport” van 9 april 12.409 “vermoedelijke gevallen”. Zo hebben 5.317 “BioNTech-gevallen” (43 procent) uit de PEI-databank het EMA nog niet eens bereikt.

Een vergelijking van het totale aantal meldingen over in Duitsland gebruikte Covid-19 vaccins levert ook een raadsel op. Blijkbaar hapert de EMA-database stand voor Duitsland op eind februari.

Nederlanders 18 keer meer “meldingsbereid” dan Duitsers

Een vergelijking van de EMA-cijfers tussen de afzonderlijke landen is al even verwarrend.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: