Wetenschappers bouwen microrobots die in een injectienaald passen – DissidentNL

wetenschappers-bouwen-microrobots-die-in-een-injectienaald-passen-–-dissidentnl

06-05-21 01:53:00, Illustratie: Cnet / Criss Hohmann Een tien centimeter grote wafer-chip uit silicium is omgevormd tot een leger van een miljoen microscopisch kleine lopende robots – het resultaat van een slimme techniek van onderzoekers van de Cornell University in New York.

In een artikel dat in het tijdschrift Nature is gepubliceerd, geeft een team van robotici bijzonderheden over de totstandkoming van hun onzichtbare leger van robots, die minder dan 0,1 mm groot zijn (ongeveer de dikte van een menselijke haar) en onzichtbaar met het blote oog. De microrobots doen denken aan Frogger, het beroemde arcadespel uit de jaren tachtig. Maar ze gebruiken een innovatieve nieuwe klasse van aandrijvers als “benen” voor hun voortbeweging, ontwikkeld door het team.

Om de beweging van deze piepkleine machientjes te controleren, moeten de onderzoekers een laser richten op minuscule lichtgevoelige circuits op hun ruggen, die de vier poten voortstuwen. De microrobots werden ontworpen om te werken in allerlei omgevingen, zoals extreme zuurtegraad en temperatuur. Een van hun hoofddoelen, zeggen onderzoekers, zou kunnen zijn om in de toekomst het menselijk lichaam van binnenuit te onderzoeken, bericht Les Observateurs.

Deze korte video laat zien hoe de microrobot beweegt:

“Ik denk dat machines als deze ons naar allerlei verbazingwekkende werelden zullen brengen die te klein zijn om met het blote oog te zien,” zei Marc Miskin, een ingenieur aan de Universiteit van Pennsylvania en hoofdauteur van de studie, in een verklaring.

Het verkleinen van robots tot deze afmetingen en hen in staat stellen te navigeren in de wereld op microscopische schaal is een uitdagende technische taak. Het is gewoon veel moeilijker om je door de wereld te bewegen als je zo groot bent als een pantoffeldiertje.

Het team was in staat om ongelooflijk kleine poten te bouwen die verbonden waren met twee verschillende patches op de achterkant van de robot – één voor het voorste paar poten, één voor het achterste. Afwisselend licht tussen de patches stuwt de microrobot voort. Niet echt sierlijk, maar de technologie dient zijn doel.

Dit soort apparaten staat bekend als “marionetten” omdat de krachtbron zich niet aan boord van het apparaat bevindt en hun functies op afstand worden bestuurd, merken MIT-onderzoekers Allan Brooks en Michael Strano op in een artikel dat is gepubliceerd in Nature.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: