De dienaar van het volk | Wakkermens

de-dienaar-van-het-volk-|-wakkermens

09-05-21 07:43:00, De serie waarin Zelenski speelde voordat hij president werd,
heette “De dienaar van het Volk” Het fantastische verhaal van Volodimir Oleksandrovitsj Zelenski

Zelenski is sinds 21 april 2019 president van de Oekraïne. Hij werd met een meerderheid van 73,2% van de stemmen gekozen, terwijl de zittende president Porosjenko maar 25,3% van de stemmen kon verzamelen. Zelenski was bekend geworden door zijn rol in de televisie-serie “De dienaar van het volk”. In die serie speelt hij een leraar die door een paar oligarchen als president ingezet wordt. Dit scenario werd dan in het echte leven herhaald. Achter Zelenski staat de oligarch Kolomojski, die ook de serie geproduceerd had.

De Oekraïners wisten natuurlijk niet wat er van Zelenski als politicus te verwachten viel, men kende hem slecht uit de film. Het voornaamste  argument van Zelenski om deze twijfels te ontkrachten, was toen:

“Een kat in een zak is altijd beter dan een wolf in schaapskleren”

blankDe speciale gezant van de VS voor de Oekraïne, Kurt Volker, kort voor de verkiezing van Zelenski tot president

Het beleid van Porosjenko was op een volledige mislukking uitgelopen en daarmee ook op een mislukking is van het post-Majdaan beleid van de Europeanen en de Amerikanen. De omwenteling van de Majdan kon alleen plaatsvinden omdat de Oekraïense bevolking ook in 2014 al behoorlijk ontevreden was, deze ontevredenheid werd dan door de Amerikanen nog eens verder aangewakkerd, door wat olie op het vuur te gieten.

De bemoeienissen van de VS waren geen succes, en de Oekraïne mag als een “failed state” gezien worden. Het was dus tijd voor een personeelswisseling. Al de prachtige bijvoeglijke naamwoorden die Kurt Volker in de mond neemt waren op dat moment niet op de Oekraïne van toepassing.

“In de aanloop naar de verkiezingen van zondag, wil ik herhalen dat de VS hier voor de lange termijn zijn en dat wij een vreedzame, sterke, democratische, welvarende en veilige Oekraïne willen steunen, die haar grenzen en grondgebied, waaronder de Krim, volledig hersteld zal zien.”

Zelenski werd gekozen omdat veel mensen hoopten dat er dan een frisse wind door de Oekraïne zou waaien. Zelenski had beloofd een einde te maken aan de corruptie, en binnen een jaar voor vrede met de afgescheiden republieken in de Donbass te zorgen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: