De Raspberry Pi 400: jouw eerste stap in de Alt Tech?

de-raspberry-pi-400:-jouw-eerste-stap-in-de-alt-tech?

09-05-21 01:08:00,

In november 2020 kwam er een kant-en-klare Alt Tech personal computer op de markt: de Raspberry Pi 400. Kan dit jouw eerste stap richting digitale onafhankelijkheid zijn?

De Raspberry Pi 400

De Raspberry Pi 400

Afgelopen jaar werd voor iedereen duidelijk dat er sprake is van een drie-eenheid van overheid, media en Big Tech. Velen erkennen ondertussen dat dit een opvallend probleem is geworden voor de samenleving en onze toekomstige vrijheid en onafhankelijkheid. Er bestaat een aanzienlijk en bruisend parallel systeem naast die van de Big Tech. In deze longread kijken we naar het (her)vinden van vrijheid in de parallelle samenleving van alt tech.

Wat is de Raspberry Pi 400 ?

De Raspberry Pi 400 wordt verkocht als een complete personal computer ingebouwd in een compact toetsenbord. Maar niet zomaar een computer, een alt tech computer. Niet gebaseerd op de Big Tech-computerchips van Intel of AMD en voorzien van software dat niet is gebaseerd op Google, Apple of Microsoft.

De Raspberry Pi foundation uit het Verenigd Koninkrijk, belooft dat je met Raspberry Pi 400 een complete desktop computer koopt, welke een volledige desktop ervaring biedt, met aansluiting voor twee monitoren. De desktop ervaring bestaat uit bureaublad software en software voor tekstverwerken, spreadsheets, presentaties, surfen op het internet, muziek luisteren en video kijken.

De Raspberry Pi productlijn wordt ontwikkeld als educatieve producten om geïnteresseerden computertechnologie aan te leren. Tot november 2020 waren deze kits alleen beschikbaar als bouwpakket waarvoor de nodige handarbeid benodigd was. Met de Raspberry Pi 400 is nu een eerste kant en klare alternatieve desktop computer laagdrempelig beschikbaar geworden, die direct uit de doos gestart kan worden zonder aanvullende handarbeid met printplaten.

De Pi 400 kit

De Pi 400 kit

De Pi 400 zelf kost 75 euro, maar hij komt ook in een compleet pakket (de kit) met alle benodigdheden voor rond de 120 euro inclusief muis, stroomaansluiting (voeding), video-snoertje, SD-kaart, boekje en verzending per pakketpost. Het systeem komt zonder monitor, die moet je zelf regelen. Velen hebben tegenwoordig al een computerbeeldscherm in huis, en je kunt de Pi 400 eventueel ook aansluiten op je tv. Het onderzoeken en leren kost uiteraard tijd, ook dat moet je zelf regelen.

Ermee aan de slag

We hebben er een gekocht en kijken of de Pi foundation waar maakt wat het belooft.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: