Politie-inval bij rechter in Weimar – EnerzijdsAnderzijds

politie-inval-bij-rechter-in-weimar-–-enerzijdsanderzijds

09-05-21 08:00:00,

Hij heet Christian Dettmar en is rechter in de stad waar de democratie in Duitsland in de 1920-er jaren een eerste poging deed om wortel te schieten. Deze rechter deed in april een voor veel ouders en hun kinderen hoopvolle uitspraak dat het verplicht dragen van maskers, het bewaren van minimumafstanden en het afnemen van snelle tests een risico vormde voor het geestelijk, lichamelijk of emotioneel welzijn van het kind en dat deze maatregelen onwettig waren en daarom op de betreffende school moesten worden opgeheven.

Het was niet de eerste keer dat in deze stad van de prille Duitse democratie een kritisch rechterlijk oordeel werd geveld. Al in januari 2021 verklaarde de arrondissementsrechtbank van Weimar het algemene contactverbod in de Thüringse coronaverordening van afgelopen voorjaar ongrondwettig.

De reactie van de staat liet niet lang op zich wachten. Rechter Dettmar kreeg met een politie-inval in zijn woning te maken waarbij zijn laptop en telefoon in beslag werden genomen. De rechter zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘Beugung des Rechts‘, vrij vertaald een foutieve toepassing van het recht. De grote media hebben dit voorval niet gemeld of pas veel later. In de meeste gevallen werden de koppen zo gekozen dat de rechter al als schuldige werd geframed. Een opmerkelijke uitzondering was de Berliner Zeitung, die tot op heden ook haar partijtje heeft meegeblazen in het aanjagen van de Coronapaniek. Ditmaal presenteerde de krant het artikel met een neutrale kop: ‘Weimarer Masken-Urteil: Staatsanwaltschaft durchsucht Wohnung des Richters’.

Kort erna kreeg de belaagde rechter in Weimar steun met een uitspraak van de Oberlandesgericht Karlsruhe. Hierin werd in een andere zaak een besluit van het Pforzheimer Familiengericht vernietigd waarbij een klacht van een moeder tegen de maskerplicht van haar kind op school, naar een andere rechter werd doorverwezen. Met dit oordeel wordt de rechtmatigheid van eerdere uitspraak van de vervolgde rechter uit Weimar onderstreept.

Veel advocaten en rechters zijn geschrokken van de politie-inval bij de rechter in Weimar. De onafhankelijkheid van de rechtspraak in het machtigste land in de EU wankelt. Waar vóór Corona EU-landen als Polen en Hongarije steeds in de schijnwerpers werden gezet voor het beïnvloeden van de rechtspraak, valt de eer nu te beurt aan Duitsland.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: