Oud-vicepresident Hoge Raad vindt dat Viruswaarheid ‘misdadig bezig’ is: ‘Ronduit schokkend’

oud-vicepresident-hoge-raad-vindt-dat-viruswaarheid-‘misdadig-bezig’-is:-‘ronduit-schokkend’

11-05-21 01:29:00,

Homepagina » Mens en Dier » Oud-vicepresident Hoge Raad vindt dat Viruswaarheid ‘misdadig bezig’ is: ‘Ronduit schokkend’

Foto: Willem Engel (Peter Heine CC BY 3.0)

in Mens en Dier 11 mei 2021 14:30

Gisteren oordeelde de rechtbank in Den Haag in een kort geding dat Viruswaarheid had aangespannen dat de coronamaatregelen niet van tafel hoeven. In het kort geding eiste Viruswaarheid dat alle coronaregels per direct zouden worden geschrapt, omdat ze volgens de groep in strijd zijn met de grondrechten en internationale verdragen.

Viruswaarheid stelde dat crisismaatregelen die leiden tot vergaande inperkingen van grondrechten alleen onder heel strenge voorwaarden mogen worden genomen. Zo had de staat er officieel de noodtoestand voor moeten uitroepen, aldus de actiegroep.

Hoogste rechtsprekende instantie

Onlangs deed Ernst Numann, oud-vicepresident van de Hoge Raad, ‘ronduit schokkende’ uitspraken over Viruswaarheid. De Hoge Raad is ‘belast met het toezicht op de rechtseenheid en rechtsontwikkeling van het Nederlandse recht’. Het is de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland.

In een interview met kwartaalblad Benjamin zei Numann: “Willem Engel en zijn club zijn misdadig bezig. De maatregelen waartegen zij zich keren, zijn broodnodig. Niet om te voorkomen dat mijnheer Engel ziek wordt, maar wel om te voorkomen dat hij samen met honderdduizend anderen de zorg ontwricht. Discussie is prima. Maar het gaat hen niet om het wel of niet verplicht stellen van mondkapjes. Ze zeggen: ‘Er is niets aan de hand, ik wil mijn vrijheid niet inleveren’.”

Duitse bezetting

Numann maakte vervolgens een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog: “Ik ben benieuwd wat Willem Engel had gedaan onder de Duitse bezetting. Niets, vermoed ik. Ik vind dit gedrag op geen enkele manier verdedigbaar.”

Advocaat Aldert Nijhuis schrijft in een reactie dat hij deze passage uit het interview ‘ronduit schokkend’ vindt:

Deze passage uit het interview met voormalig vicepresident van de Hoge Raad Ernst Numann in het blad Benjamin vind ik ronduit schokkend. pic.twitter.com/exs0yfmW3Q

— Aldert (@quovadisweblog) May 10, 2021

4.8 25 stemmen

Beoordeel dit artikel

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: