Vaccinatieoverzicht: ‘Alle burgers staan al op MijnRIVM, de wereld op z’n kop’

vaccinatieoverzicht:-‘alle-burgers-staan-al-op-mijnrivm,-de-wereld-op-z’n-kop’

11-05-21 01:25:00,

Homepagina » Binnenland » Vaccinatieoverzicht: ‘Alle burgers staan al op MijnRIVM, de wereld op z’n kop’

in Binnenland 11 mei 2021 13:00

Het RIVM heeft een pagina, MijnRIVM geheten, waarop iedere Nederlander kan zien welk coronavaccin hij of zij gekregen heeft. Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) stelde daar enkele dagen geleden tijdens het debat over de testbewijzen vragen over aan zorgminister Hugo de Jonge.

“Waarom zijn die pagina’s al aangemaakt en waarom is er voor elke burger zo’n pagina aangemaakt? Ik heb begrepen dat je zelf moet zeggen dat je het expliciet niet wilt, waarna de pagina wordt verwijderd. Dat lijkt mij eerlijk gezegd een beetje de wereld op z’n kop,” zei Van der Plas.

“Volgens mij zou het zo moeten werken dat je moet aangeven dat je op zo’n pagina opgenomen zou willen worden in plaats van zoals het nu gaat,” voegde ze toe.

Wettelijke taak

Coronaminister De Jonge antwoordde: “Het RIVM mag persoonsgegevens gebruiken als onderdeel van hun wettelijke taak om coronavaccinaties te monitoren en te coördineren. Deze gegevens zijn bijvoorbeeld nodig om mensen uit te kunnen nodigen voor een vaccinatie. Dat is gewoon in de wet geregeld.”

Hij lichtte toe dat het RIVM de persoonsgegevens ontvangt uit de Basisregistratie Personen (BRP). “De MijnRIVM-pagina is de pagina waarop mensen inzage krijgen in de BRP-gegevens die het RIVM van hen heeft. De ontvangst van de persoonsgegevens door het RIVM vanuit de BRP staat los van de toestemming die mensen moeten geven om vaccinatiegegevens aan het RIVM vanuit een andere bron door te geven.”

Pagina is aangemaakt zonder dat mensen dat wisten

“Vaccinatiegegevens zullen alleen te zien zijn op deze pagina als de betreffende persoon daar toestemming voor gegeven heeft,” zei De Jonge. “Iedere burger heeft via Mijn.RIVM.nl inzage in de gegevens waar het RIVM over beschikt van die persoon.” Volgens de minister is dat in het kader van de ‘transparantie’.

Hij zei er ‘erg voor te zijn’ dat iedereen zijn of haar persoonsgegevens doorgeeft.

De Jonge ‘gaat erachteraan’

“Waar het mij om ging is dat de pagina al is aangemaakt zonder dat mensen dat wisten. Heel veel mensen maken zich er zorgen over,” zei Van der Plas,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: