Smerige propaganda: lijken in Ganges hebben niets met corona te maken

smerige-propaganda:-lijken-in-ganges-hebben-niets-met-corona-te-maken

13-05-21 02:27:00,

Homepagina » Buitenland » Smerige propaganda: lijken in Ganges hebben niets met corona te maken

Foto: Kumbh Mela, India (Ninara CC BY 2.0)

in Buitenland 13 mei 2021 16:00

Tientallen lichamen van mogelijke coronaslachtoffers zijn in de Indiase rivier de Ganges gedumpt omdat de kosten van een crematie te hoog zouden zijn, meldde de NOS begin deze week. Beelden van aangespoede lichamen worden wijd verspreid op sociale media en leiden tot woede en onrust bij de Indiase bevolking, schreef de staatsomroep.

De lugubere vondst aan de overs van de Ganges illustreert de coronasituatie in India. Het land wordt de laatste weken zwaar getroffen. Dagelijks komen er zo’n 4000 sterfgevallen bij, aldus de NOS.

Dat er lijken in de Ganges drijven, is echter de normaalste zaak van de wereld. Al jaren wordt er melding gemaakt van lichamen of lichaamsdelen in de rivier. Daarnaast begon het aantal sterfgevallen pas flink te stijgen toen er op grote schaal werd gevaccineerd.

Beelden van lijken gingen in 2008 viraal

Al in 2008 gingen beelden van lijken in de Ganges viraal, vooral in China. Website Planet Custodian verzamelde in 2015 de 50 meest gruwelijke foto’s van lichamen die in de rivier drijven. In India wonen zo’n 1,4 miljard mensen. Er zijn dus enkele tientallen – mogelijk 70 – lijken in de Ganges gevonden. En nu zou deze lugubere vondst de Indiase coronasituatie illustreren?

In januari 2015 schreef CNN dat er zo’n 80 lichamen waren aangespoeld langs de oevers van de heilige rivier. Newsweek meldde in september 2015 dat er opnieuw ruim 100 lichamen waren aangespoeld.

Smerige coronapropaganda

Langs de oevers van de rivier worden veel hindoes gecremeerd. Omdat veel mensen niet genoeg geld hebben om hout te kopen voor een crematie worden lijken in sommige gevallen in de rivier gedumpt. Narendra Modi beloofde in 2014 toen hij premier werd om de Ganges schoon te maken. De krant The Guardian citeerde in 2016 een advocaat die beweerde dat er jaarlijks 3000 lijken worden geborgen bij de Ganges.

Ook de Nederlandse media zijn hiervan op de hoogte. Begin 2015 schreef NU.nl dat in de rivier zeker 100 lijken zijn gevonden en dat er een onderzoek op gang is gebracht.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: