Slowakije: fonds van George Soros koopt een derde van het medialandschap op – DissidentNL

slowakije:-fonds-van-george-soros-koopt-een-derde-van-het-medialandschap-op-–-dissidentnl

17-05-21 06:38:00,

Een door de Amerikaanse miljardair George Soros beheerd mediafonds heeft meer dan een derde van een grote Slowaakse uitgeverij gekocht. Waarnemers zeggen dat hij het gebruikt om het beleid te beïnvloeden.

George Soros en zijn organisaties staan weer in de schijnwerpers. Deze keer halen zijn investeringen in linkse media de krantenkoppen.

Het Media Development Investment Fund (MDIF) is gelieerd aan de miljardair en volgens onderzoek van een Italiaanse academicus zou het fonds sinds zijn oprichting in 1996 meer dan 250 miljoen dollar in de media hebben geïnvesteerd, meldt Epoch Times.

Haar laatste investering betreft Midden- en Oost-Europa. Het fonds kondigde op 22 april aan dat het een belang van 34 procent had genomen in de uitgeverij “Petit Press“, die op haar beurt eigenaar is van het grootste Slowaakse nieuwsportaal “SME”.

Volgens Hongaarse media is de overname bedoeld om de lokale centrum-linkse coalitie te helpen bij de komende Slowaakse verkiezingen – en daarvoor is “MKB” nodig.

MDIF bezit nu meer dan een derde van het op één na grootste media-imperium van Slowakije, “verantwoordelijk voor 35 verschillende platforms”, schrijft Marcell Dengi, een onderzoeker bij de Italiaanse denktank Centro Studi Machiavelli. “Petit Press” heeft een wekelijkse oplage van meer dan 545.000 exemplaren van tijdschriften in het Slowaaks en het Engels.

Voormalig president waarschuwt: Soros beïnvloedt politiek in Slowakije

Met de verandering van eigenaar werden nieuwe leden in de leiding van “Petit Press” opgenomen: Jim Eagan, voorheen van “BBC”, en Marie Nemcova rechtstreeks van MDIF.

Alexei Fulmek, gedelegeerd bestuurder van “Petit Press”, noemt de verandering van eigenaar een belangrijke ontwikkeling: “Ik ben echt blij dat MDIF de nieuwe aandeelhouder van de onderneming is, want ik volg haar werk al meer dan twintig jaar. De eerste doelstelling van de MDIF is altijd geweest om de onafhankelijkheid en vrijheid van de media te verdedigen.”

“Investeren in ‘Petit Press’ is een fantastische en opwindende kans,” zei Harlan Mandel, Managing Director van MDIF. “Wij geloven dat de dominante positie van ‘Petit Press’ op het gebied van digitale informatie in Slowakije verder kan worden uitgebouwd, aangezien het bedrijf haar activiteiten blijft uitbreiden op basis van de waarden van kwaliteitsjournalistiek,” vervolgde de CEO.

Mandel was plaatsvervangend juridisch adviseur van Soros’ Open Society Institute van 1996 tot 1998.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: