Amerikaanse FED wil digitale centrale bank dollar – EnerzijdsAnderzijds

amerikaanse-fed-wil-digitale-centrale-bank-dollar-–-enerzijdsanderzijds

21-05-21 02:57:00,

De Europese Centrale Bank (ECB) was er al mee bezig, maar nu maakte onlangs voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Bank Jerome Powell bekend leidend te willen worden in de ontwikkeling van digitaal valuta.

Powell ziet uitdagingen van nieuwe technologische ontwikkelingen zoals de op Blockchain-technologie gebaseerde cryptovaluta waarvan Bitcoin de bekendste is. Door de sterke koerswisselingen is het gebruik van cryptogeld in het dagelijks betaling beperkt gebleven. De ontwikkeling van de stable coin is een poging meer stabiliteit te brengen in de cryptovaluta. Volgens Powell kunnen de gebruikers van cryptovaluta niet rekenen op dezelfde garanties die zij wel met traditionele door banken gesteunde valuta hebben. Een niet verbazingwekkend standpunt van een voorzitter van de FED. De FED kondigt dan ook meer regulering van deze nieuwe digitale valuta aan.

Powell: ‘De nieuwe technologische ontwikkelingen bieden ook voor centrale banken de mogelijkheid digitaal geld van de centrale bank uit te brengen (CBDC).’ Daarbij kan aan verschillende toepassingen gedacht worden, en niet in de laatste plaats aan gebruik door het publiek. Powell verzekert dat de CBDC geen vervanging van bestaande door private banken uitgegeven valuta of van contact geld beoogt.

Zover is het allemaal nog niet. Er moet volgens Powell nog een breed maatschappelijk debat worden gevoerd over de vormgeving van deze nieuwe vorm van geld. Er zal ook een raadpleging van de burger plaatsvinden waarin zaken als de wenselijkheid, privacy en veiligheid van de CBDC aan de orde zullen komen. Deze raadpleging wordt deze zomer verwacht.

De Europese Centrale Bank heeft deze publieke raadpleging al achter de rug.

Featured image van Wolfgang Eckert via Pixabay

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: