Liefde overwint alles? Welke liefde dan? – Transitieweb

liefde-overwint-alles?-welke-liefde-dan?-–-transitieweb

23-05-21 08:07:00,

Liefde is een lastig woord, want wat bedoel je er precies mee? Het woord liefde wordt te pas en te onpas gebruikt en lijkt daarmee haar betekenis te zijn verloren. Tatjana Klomp licht aan de hand van het boek ‘De vier liefdes’ van C.S. Lewis een tipje van de sluier op en brengt ons daarmee terug naar het hart van de zaak.

Het is waar. Liefde overwint alles. Echt alles. Diep van binnen weten we allemaal dat dit echt waar is. We moeten alleen soms wel flink graven. Zeker wanneer je geliefde je net heeft verlaten. Of als je met zoveel zorg geprobeerd hebt om een familielid te begrijpen, maar het telkens toch weer uitmondt in onenigheid.
Het kan zijn dat je hart opstandig stuitert bij de tekst dat liefde altijd overwint, terwijl je tegelijkertijd een innerlijk weten hebt dat dit waar is.

Verschillende liefdes

Wellicht kan hier wat helderheid gegeven worden door het woord liefde zelf wat breder te bekijken. De Nederlandse taal mist namelijk de juiste bewoordingen om hier echt een antwoord op te geven als we het over liefde hebben. Het oud-Grieks geeft hier veel meer informatie over. Daar worden verschillende woorden gebruikt voor de diverse vormen van liefde.

Zoiets als passie

Hierboven beschreef ik eigenlijk al twee verschillende vormen. Allereerst de romantische liefde. In het Grieks gebruikte men daarvoor het woord Eros. Dit behoeft neem ik aan vrij weinig uitleg. Deze liefde kan het meest gemakkelijk omslaan in haat en is ook het meest onderhevig aan jaloezie.

Een andere band

De andere liefdesvorm die ik benoemde was een naastenliefde, in het Grieks ook wel  Philea genoemd. Dit is de liefde die je voelt voor je gezinsleden en naaste familie. Deze liefde kan ook ontstaan naar vrienden en gelijkgestemden toe. Bij deze laatste groep is dit heel sterk wanneer men dezelfde vorm van spiritualiteit en geloof beleeft.

Een helpende hand

Vervolgens is er een soort liefde die wij in het Nederlands het beste beschrijven met genegenheid. Het is een vorm van liefdadigheid, maar komt niet voort uit het gevoel dat je iemand moet helpen als een soort morele plicht. Dit komt voort omdat je je genegen voelt om iemand te helpen en dat daardoor ook graag doet.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: