‘Dit is wat er gebeurt, mensen. De EU-coronapas mag er nooit komen’

‘dit-is-wat-er-gebeurt,-mensen.-de-eu-coronapas-mag-er-nooit-komen’

25-05-21 09:31:00,

Homepagina » Binnenland » ‘Dit is wat er gebeurt, mensen. De EU-coronapas mag er nooit komen’

in Binnenland 25 mei 2021 17:30

In de Eerste Kamer wordt vandaag gedebatteerd over de tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk om regels te kunnen stellen over het tonen van een testbewijs ‘waaruit blijkt of er op het moment van afname van een test een infectie was met het coronavirus’.

Het voorstel heeft betrekking op de inzet van testbewijzen bij sport- en jeugdactiviteiten, culturele instellingen, evenementen, restaurants en overige horeca. De overheid stelt applicaties beschikbaar waarin de testuitslag omgezet wordt in een testbewijs. Het verplichten van een testbewijs raakt grondrechten, waaronder het recht op lichamelijke integriteit en het recht op privacy.

De test moet dus aantonen of er op het moment van afname een infectie was. Dat is sowieso al onmogelijk. Het Zweedse RIVM schrijft bijvoorbeeld op haar website dat de PCR-test niet kan aantonen of iemand besmettelijk is.

Europees coronapaspoort

Zorgminister Hugo de Jonge gaf vorig jaar toe dat de coronatest niet aangeeft of iemand besmettelijk is. “De PCR-testen zijn gevoeliger – zeer gevoelig zelfs – en kunnen wat langer dan de besmettelijke periode aantonen dat iemand besmet is geweest. Dat is nog iets anders dan of hij op het moment van de afname of van de uitslag ook besmettelijk is,” zei hij tijdens een debat over de coronawet.

Ook Marion Koopmans gaf toe dat de coronatest geen besmettingen aantoont. Er wordt gezegd dat de PCR-test niet per se aantoont dat je besmettelijk bent, zei Tijs van den Brink in de podcast Virusfeiten. “Dat klopt,” reageerde Koopmans.

Als je wilt reizen, moet je vanaf 1 juli een testbewijs laten zien. Dan installeren de meeste EU-lidstaten een Europees coronapaspoort. Wie gevaccineerd is of een negatief testbewijs heeft, kan aan de hand van een QR-code een groen vinkje tonen en naar een ander land reizen.

Eén probleem

Er is alleen één probleem: het coronapaspoort deelt meer medische gegevens dan Nederland in eerste instantie wilde. Zo kan een buitenlandse beambte zien welk vaccin iemand heeft gehad, hoeveel doses en wanneer. Ook is zichtbaar of je ziek bent geweest,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: