Vijftigers grootste groep op de IC: is er een link met het vaccin?

vijftigers-grootste-groep-op-de-ic:-is-er-een-link-met-het-vaccin?

25-05-21 02:54:00,

Homepagina » Binnenland » Vijftigers grootste groep op de IC: is er een link met het vaccin?

in Binnenland 25 mei 2021 16:00

Begin deze maand schreven de media dat de GGD inmiddels begonnen is met het vaccineren van mensen jonger dan 60 jaar. Dat terwijl een deel van de 60-plussers nog niet is opgeroepen voor een eerste coronavaccin. Nu jongere groepen worden gevaccineerd, zou je verwachten dat die minder sterk vertegenwoordigd zijn op de IC. Dat blijkt niet het geval. De groep 50-59 is de afgelopen weken groter geworden en is nu zelfs de grootste.

Op IC-afdelingen van ziekenhuizen liggen nu vooral vijftigers met corona, terwijl dat in maart en april nog vooral zeventigers waren, blijkt uit gegevens die het AD heeft opgevraagd. Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tonen de cijfers juist aan dat vaccineren effect heeft.

Ongefundeerde uitspraak

“De patiënten die je in mei in het ziekenhuis en op de IC krijgt, zijn de niet-gevaccineerden,” zei hij. Dat is een ongefundeerde uitspraak, aangezien de GGD in ieder geval sinds begin mei bezig is met het vaccineren van 60-minners.

“Wij waren er al van overtuigd dat het vaccin werkt en deze cijfers tonen aan dat het ook daadwerkelijk zo is. Je ziet dus al effect na de eerste prik,” benadrukte Gommers. Intensivist Dave Dongelmans, voorzitter van stichting NICE, haalde in het AD nog maar eens uit naar de ‘wappies’.

Fraai staaltje propaganda

Van alle patiënten op de coronaverpleegafdeling is nu ruim een kwart (26,1 procent) 50 tot en met 59 jaar oud en daarmee is het de grootste groep. Wie zegt dat de 60-minners die begin mei of misschien nog wel daarvoor hun vaccin hebben gekregen niet als gevolg van bijwerkingen na de prik in het ziekenhuis of op de IC zijn beland?

Ook FVD-voorman Thierry Baudet doet een duit in het zakje. Hij spreekt van een ‘fraai staaltje propaganda’ van Gommers:

Fraai staaltje propaganda van Gommers. ‘Leeftijd coronapatiënten in het ziekenhuis schiet omlaag vanwege vaccinatie.’ Maar dit is de grafiek: waarom blijft opname 0-50 jaar, 60 tot 69 jaar en 80 plus dan stabiel? https://t.co/zyUfcXaptr pic.twitter.com/Yi2CHwSa0M

— Thierry Baudet (@thierrybaudet) May 25,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: