Activistische handvatten in de wet betalen zich uit: het…

activistische-handvatten-in-de-wet-betalen-zich-uit:-het…

26-05-21 04:25:00,

Activistische handvatten in de wet betalen zich uit: het Urgenda-arrest

Foto: CC BY NC 2 0 (https://www.flickr.com/photos/…)

26 mei 2021

Meld u gratis aan voor onze WhatsApp-berichtendienst om op de hoogte te blijven van nieuwe acties en artikelen van Cultuur onder Vuur. Aanmelden »

Hoe is het mogelijk dat rechters zo plompverloren op de stoel van de politiek zijn gaan zitten? Niet alleen in Nederland in de Urgendazaak, maar ook in Duitsland in een soortgelijke uitspraak over het klimaat. Daar ging het zelfs om het Grondwettelijk Hof, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, dat het juridische neusje van de zalm geacht wordt.

Modes

Niet dus. Zowel in Nederland als Duitsland verliezen rechters de grenzen van hun ambt uit het oog, laten zich door modes op sleeptouw nemen en doen uitspraken die hun competentie verre te boven gaan. Niet alleen inhoudelijk – wat weten rechters nu van klimaat af? – maar ook juridisch deugt het niet. Hoe kan dat?

‘Activistisch handvat’

Voor een kritiek op de moderne ontwikkeling van het recht is het hier niet de plaats. Maar we kunnen wel wijzen op een opmerkelijke parallel tussen Nederland en Duitsland. In beide landen konden rechters gebruik maken van een ‘activistisch handvat’ dat in de schijnbaar ‘ideologieloze’ jaren negentig onder druk van linkse partijen in de wet is aangebracht. Ondanks waarschuwingen van prominente rechtsgeleerden.

Lees ook: Linkse rechters saboteren uitzetting van criminele vreemdelingen

Minister, stop de eurobonds

Luikje in wet

Sterker nog, die activistische handvatten in de wet, zowel in de Nederlandse als de Duitse, zijn op vrijwel hetzelfde moment aangebracht. Ze dateren beiden van 1994. Inhoudelijk zijn ze heel verschillend, maar ze hebben gemeenschappelijk dat ze een luikje in de wet aanbrengen, waarlangs het linkse actiewezen kan binnendringen, om de wet voor zijn karretje te spannen. Ten koste van het algemeen belang. Of beter gezegd, deze wetsartikelen maken het voor activisten juist mogelijk om hun linkse ambities als ‘algemeen belang’ voor te stellen. Iets waar ze nu, bij alle klimaatalarmisme, goed garen bij spinnen.

Statuten

Om welke wetsartikelen gaat het? In Nederland om art. 3:305a Burgerlijk Wetboek: de ‘algemeenbelangactie’. Dat wil zeggen dat een vereniging of stichting die algemeen belangbehartiging in zijn statuten heeft, zich ook voor de rechter als behartiger van het algemeen belang kan opwerpen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: