Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid noemt vaccineren ‘vorm van naastenliefde’

staatssecretaris-blokhuis-van-volksgezondheid-noemt-vaccineren-‘vorm-van-naastenliefde’

27-05-21 07:59:00,

Homepagina » Mens en Dier » Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid noemt vaccineren ‘vorm van naastenliefde’

Foto: Paul Blokhuis (Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

in Mens en Dier 26 mei 2021 22:05

Afgelopen week kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) triomfantelijk aan dat hij zijn eerste prik mocht halen. “Voor mezelf en voor mijn omgeving,” schreef hij op social media. “Want ik vind vaccineren ook een vorm van naastenliefde.”

Hij plaatste een foto van zichzelf met een pleister op zijn arm en op de achtergrond een bord met daarop de tekst ‘Nederland stroopt de mouwen op’.

Grootst mogelijke kolder

Verschillende artsen geven Blokhuis de wind van voren. “Hoe is het toch mogelijk dat mensen in de Tweede Kamer zo ontzettend onwetend zijn, en bij herhaling de grootst mogelijke kolder uitslaan? Zou je daar eens op kunnen reflecteren, beste Paul?” vraagt neuroloog Jan Bonte.

“Misschien moet je eerst de relevante medische literatuur raadplegen. Vaccineren doe je allereerst en bovenal voor jezelf. Zeker als het gaat om een vaccin dat de keten van transmissie niet of nauwelijks onderbreekt,” voegt hij toe.

Walgelijk

De neuroloog krijgt bijval van huisarts Els van Veen. “Ik vind het walgelijk, meneer Blokhuis, dat u deze vaccins – experimentele gentherapie – een ‘daad van naastenliefde’ noemt. Een vaccin neem je voor jezelf. Omdat je bang bent om de desbetreffende ziekte te krijgen. En het is een privéaangelegenheid. Bah. Met uw ChristenUnie.”

Ook anderen reageren kritisch. Zo schrijft gezondheidswetenschapper Yvonne Simons: “Een goed product verkoopt zichzelf.” Mensen lopen niet bepaald warm voor de prikken. Van de 1,5 miljoen mensen die op basis van een medische indicatie de afgelopen weken zijn opgeroepen voor een coronavaccinatie, hebben er slechts 670.000 een afspraak gemaakt, berichtte het AD afgelopen week. Dat is minder dan de helft.

Het RIVM ‘tast in het duister’ over de reden waarom zo weinig vaccinatieafspraken worden geboekt door deze mensen. Een woordvoerder suggereert dat het ‘aan de meivakantie zou kunnen liggen’.

4.5 43 stemmen

Beoordeel dit artikel

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: