Economische opleving na Corona? Geen schijn van kans – DissidentNL

economische-opleving-na-corona?-geen-schijn-van-kans-–-dissidentnl

31-05-21 01:51:00,

Een economisch herstel na Corona stuit op onverwachte obstakels: een combinatie van tekorten en inflatie die niet alleen de autofabrieken tot stilstand brengt. Hogere prijzen zullen waarschijnlijk ook de supermarkten treffen.

Door de lockdowns zijn de winkelstraten van de Duitse binnensteden veranderd in verlaten zones, en van het culturele leven is voorlopig weinig meer over. De meesten hopen op een gegeven moment weer het oude normaal terug te zien. Normaliteit niet alleen in termen van contactverbod en maskerplicht, maar ook in termen van dagelijkse economische activiteit. Verschillende deelstaten hebben programma’s opgelegd om binnensteden nieuw leven in te blazen (Beieren en Hessen, bijvoorbeeld). Maar dit is slechts één en niet de grootste van de economische uitdagingen, meldt RT.de.

Af en toe haalt een van de nieuwsberichten over de huidige ontwrichtingen zelfs het nieuws. De productiestops in autofabrieken, bijvoorbeeld, hebben het gehaald. Het blijft dan echter bij één enkel bericht en ten vroegste wanneer de volgende autofabriek een produktielijn voor een paar weken sluit, wordt er weer iets over gehoord.

Aangenomen wordt dat dit jaar wereldwijd tot vier miljoen minder auto’s zullen worden geproduceerd dan vorig jaar. Ter vergelijking: BMW’s en Daimler’s jaarlijkse wereldwijde productie bedraagt elk ongeveer 2,5 miljoen voertuigen. De oorzaak is een tekort aan chips die in elk voertuig nodig zijn. Een brand in een halfgeleiderfabriek in Japan wordt vaak genoemd als de oorzaak van het tekort, maar een artikel in Wirtschaftswoche wees op de verantwoordelijkheid van de autofabrikanten zelf. Deze zouden in het afgelopen jaar orders hebben geannuleerd als gevolg van de Corona-crisis, vaak zelfs op onrechtmatige wijze, en daardoor veel vertrouwen hebben verloren.

Maar er is veel meer uit balans dan alleen de autoproductie. Ook de productie van andere elektronische apparaten heeft te lijden onder een tekort aan chips – van servers tot wasmachines. En het probleem is niet snel te verhelpen. Volgens IBM-voorzitter Jim Whitehurst wordt verwacht dat het nog enkele jaren zal duren. De economische oorlog tussen de V.S. en China speelt natuurlijk ook een rol. Op zijn minst wordt beweerd dat China een voorraad halfgeleiderelementen aanlegt om mogelijke sancties af te wenden. Intel, de grootste chipfabrikant, heeft deze kans reeds aangegrepen en zich bereid verklaard fabrieken in Europa te vestigen indien het acht miljard euro aan financiële middelen zou ontvangen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: