Wie dient het internet nog? Überwachung 2.0. – EnerzijdsAnderzijds

wie-dient-het-internet-nog?-uberwachung-20.-–-enerzijdsanderzijds

31-05-21 10:36:00,

Zijn wij op weg naar een online dictatuur waarin wat we te zien krijgen steeds geraffineerder wordt en is gemanipuleerd? En hoe en wie houdt ons allemaal 24/7 in de gaten? Gaat met het afwikkelen van online diensten via apps het open internet niet steeds meer verloren?
Vragen die wij ons steeds dringender moeten stellen nu het vangnet op internet en het venster op vrije meningsvorming zich steeds meer sluit.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Van de redactie

Vermommen en misleiden

Zoals ook dieren om te kunnen overleven zich soms moeten vermommen of misleiden om uiteindelijk een prooi te kunnen pakken, worden dit ook voor de mens weer belangrijke gedragingen. De mens kan dat ook, zich anders voordoen dan wie of wat hij is. Niet voor lang, en niet zonder intern beschadigd te raken. Een mens die zijn leven lang zich moet vermommen en misleiden om te overleven loopt aanzienlijke mentale schade op. Een mens wil vrij zijn, open communiceren om oprechte verbindingen aan te gaan. Tenzij er geen besef is van onvrijheid. Of het niet wil waarnemen dat hij onvrij is. Deze ongemakkelijke omstandigheid uit zijn gedachten wegfiltert.

We bewegen ons nu ruim ruim twee decennia op internet, zijn verbonden met iedereen met wie wij ook maar verbonden willen zijn. Ongemerkt en ongewild zijn wij ook verbonden met mensen, met instanties met wie wij niet verbonden willen zijn. Omdat de relatie eenzijdig is. Zij willen alleen wat van ons, zijn vermomd, misleiden ons in hun ware bedoelingen en aard.
Het internet is steeds meer een onvrije plaats geworden en is de mens daarmee steeds meer ‘gevangen’ in het digitale door algoritmes bewaakte web. Wie zich er van bewust is raakt gefrustreerd omdat het moeilijker wordt via zoekmachines op alternatieve informatie, zienswijzen of meningen te belanden. Wie het niet door heeft, is gelukkig. Onwetendheid, bewust of onbewust, als verdediging tegen ongemakkelijk besef van informatieve gevangenschap.

Het pré-internettijdperk: heeft dat echt bestaan?

Wie met internet is opgegroeid kan zich moeilijk voorstellen hoe dat zonder het web ging: een vakantie boeken, iets opzoeken over wetenschap, geld overmaken, corresponderen, contact met vrienden onderhouden, om de hoek en aan de andere kant van de wereld. Een wereld zonder zoekopdrachten, digitale bewegingen die worden gevolgd en eeuwig opgeslagen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: