Amerikaans leger onthult via sociale media geheime opslagplaatsen van eigen kernwapens

amerikaans-leger-onthult-via-sociale-media-geheime-opslagplaatsen-van-eigen-kernwapens

02-06-21 02:31:00,

Ik heb al over de negatieve gevolgen van de opslag van Amerikaanse kernwapens op het grondgebied van Europese landen geschreven. Maar daar hebben we het nu niet over. Het zal gaan over het gebrek aan controle over de acties van het Amerikaanse leger door het Amerikaanse leiderschap.

Volgens een artikel van de Atlantische opiniewebsite Bellingcat heeft het Amerikaans leger een van de geheime opslagplaatsen voor kernwapens laten zien door foto’s op sociale media te plaatsen. De locatie ligt in Nederland, namelijk in het Brabantse Uden. Door de foto’s te analyseren, was het mogelijk om niet alleen de locatie van het object (vliegbasis Volkel) te achterhalen, maar ook een aantal geheime aanduidingen, codes en andere informatie.

Beveiligingsprotocollen zijn lang, gedetailleerd en moeten uit het hoofd worden gekend. Om dit proces te vereenvoudigen, hebben sommige servicemedewerkers publiekelijk zichtbare flashcard-leerapps gebruikt – die onbedoeld een groot aantal gevoelige beveiligingsprotocollen onthullen over Amerikaanse kernwapens en de bases waarop ze zijn opgeslagen. Ze geven ook gedetailleerde beveiligingsdetails en protocollen, zoals de posities van camera’s, de frequentie van patrouilles rond de gebouwen, geheime dwangwoorden die aangeven wanneer een bewaker wordt bedreigd en de unieke identificatiegegevens die een badge voor beperkt gebied moet hebben.

Hoewel de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Europa al lang in kaart is gebracht door verschillende uitgelekte documenten, foto’s en verklaringen van gepensioneerde functionarissen, zijn hun specifieke locaties officieel nog steeds geheim en regeringen bevestigen noch ontkennen hun aanwezigheid.

De bevindingen lieten een ‘flagrante inbreuk’ zien op de veiligheidspraktijken met betrekking tot Amerikaanse kernwapens die in NAVO-landen zijn gestationeerd. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie verklaarde in samenspraak met de NAVO en het US European Command (EUCOM) de situatie op te pakken, nadat Bellingcat in 2013 een foto ontdekte die op Facebook werd gedeeld van Amerikaanse militairen die poseerden met wat leek op een dummy-atoombom op een basis in Nederland.

Soldaten kunnen soms zelf in alle onwetendheid de bron van informatie zijn. Zo kon ik zelf gemakkelijk achter wat informatie komen. De eerste stap is het vinden van de personen die toegang hebben tot deze locaties. Via Wikipedia kunnen we zien dat de kernwapens in Volkel worden onderhouden door een Amerikaans squadron – het 703e Munitions Support Squadron. In militair jargon wordt dit afgekort tot ‘703e MUNSS’ en ‘703 MUNSS’.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: