De Russen laten zich niet inenten, noch met Sputnik, noch met enig ander ‘vaccin’ – Frontnieuws

de-russen-laten-zich-niet-inenten,-noch-met-sputnik,-noch-met-enig-ander-‘vaccin’-–-frontnieuws

02-06-21 08:17:00, © Tim Reckmann / Flickr (CC BY-NC 2.0) Vaccins zijn een commerciële en politieke kwestie. Gezondheid heeft er weinig mee te maken. De Europese Unie saboteert Russische vaccins onder druk van de Verenigde Staten en multinationale farmaceutische bedrijven.

Europeanen die zich willen laten injecteren met het Russische vaccin Sputnik kunnen naar San Marino in Italië reizen, dat een toeristisch gezondheidsaanbod heeft dat onmogelijk kan worden geweigerd: de twee doses Sputnik kosten 50 euro en voor elk van de injecties moet men drie nachten in een hotel boeken met een tussenpoos van 25 dagen, bericht  mpr21.info.

Rusland heeft in augustus vorig jaar als eerste land ter wereld een vaccin tegen het coronavirus geregistreerd en heeft er sindsdien nog twee in de pijplijn. Naast Unicef hebben 65 landen met een gezamenlijke bevolking van 3,2 miljard er toestemming voor gegeven.

Zoals de leiders van de meeste landen ter wereld heeft de Russische regering vaccinatie aanbevolen. Vorige maand riep Poetin tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot de Tweede Kamer de Russen live op televisie op om zich te laten vaccineren.

“Vaccinatie is van levensbelang”, zei hij. “De mogelijkheid om het vaccin in te nemen moet overal beschikbaar zijn, zodat we tegen de herfst de zogeheten kudde-immuniteit bereiken”.

“Het bereiken van dit doel hangt af van iedereen, van al onze burgers. Alstublieft, ik vraag alle Russische burgers om zich te laten vaccineren”.

Maar de Russen luisteren niet. Volgens premier Tatiana Golikova was op 26 april slechts 5 procent gevaccineerd, een van de laagste percentages ter wereld. Uit een in maart gepubliceerde studie van de Zwitserse bank Credit Suisse bleek dat Rusland van de acht geselecteerde landen op de laatste plaats stond, met slechts 30 procent van de bevolking die bereid was zich te laten vaccineren.

Uit eerdere enquêtes blijkt ook dat minder dan de helft van de Russen vertrouwen heeft in vaccins, ook de inheemse. In januari van dit jaar was het percentage 38 procent. In februari bleek uit een andere enquête van het Levada Centrum dat slechts 30% van de Russen belangstelling had om het Sputnik-vaccin te krijgen, terwijl 62% helemaal tegen het idee was om zich te laten vaccineren, en slechts 4% dit al had gedaan.

Rusland is een van de weinige landen ter wereld waar vaccinatie altijd is opgevat als een recht,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: