Het Wielewaalbos, fiet fiew, dudeljoljeuw – Interessante Tijden

het-wielewaalbos,-fiet-fiew,-dudeljoljeuw-–-interessante-tijden

04-06-21 12:42:00,

Zoekplaatje: waar zit hij? Helemaal boven in het midden zat hij even, de Wielewaal. Owieofjau.. Jodelejuwiew

Om zes uur in de ochtend kun je in het Friese boerbos achter de Abdij van Langweer nu de wielewaal horen zingen, Orioles orioles. Denk nu even niet ‘ik heb de kennis van vogels niet’, kennis is hier secundair, al die in taal omgezette gewaarwordingen om iets vast te leggen.

Ons Friese boerbos.

Waar het nu om draait is: ben je opmerkzaam, attentief, staat je antenne aan. Of ben je modern mens, verloren in gedachten, neurotisch verbonden aan je mobiele telefoon, continue bezeten van de vraag of er aandachtsprikkels binnenkomen. Gesloten.

Straks en gisteren, niet nu, hier, geworteld.

Kennis kan wel een deurtje openen naar iets dat anders voor je gesloten blijft. Wat anders klinkt als een soort ‘fiet fieuw’-geluid dat je parkiet heeft aangeleerd, iets dat je al niet opmerkte omdat je nauwelijks echt luisterde naar hoe de vogels nu zingen, dat hoor je dan als wielewaal. En vervolgens ga je beter luisteren.

En merk je vanzelf meer andere zaken op.

Het boerbos achter huis vanochtend, met op de achtergrond wielewaal-gezang

Hoe tropisch die knalgeel met zwarte wielewaal eigenlijk klinkt, als hij zo hoog van boomkruin naar boomkruin vliegt. Net als in een film over het regenwoud in de Amazone. Wel, nu snap je dan vervolgens ook waarom dit Friese boerbos achter huis zo bijzonder is. Een gemengd loofbos met oude beuken waar de wielewaal in de uiterste top van gaat zitten.

Dudeljo klinkt zijn lied 🙂

Lijsterbes

Met hakhout en eiken, waar de specht op hamert, je hoort de koekoek in de verte. Varens in de ondergroei, een waar dorp aan dassenburchten. Dit bos ‘deugt’, het klopt, en dus komt daar als kroon een wielewaal op.

En dit bos heeft eigenaar Eijsinga nu (deels) op de slooplijst gezet, te zien aan oranje doods-strepen. Stookhout? Groene Energie?

Geld nodig. Het is zijn bos. Komend jaar zullen kettingzagen ook die rand met beuken verder afwerken. Houthongerige zaagbarbaartjes zullen ’t verstoken, terwijl ze naar hun televisies gluren wachtend op de dood.

We vergeten dat nu even. Nu is het er nog.

Boerbos met oude beuken

Slakje

Neem dit moment aan als gift.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: