Hooggerechtshof: J&J moet $2.1 miljard betalen in kankerverwekkende babypoeder rechtszaak – Frontnieuws

hooggerechtshof:-j&j-moet-$2.1-miljard-betalen-in-kankerverwekkende-babypoeder-rechtszaak-–-frontnieuws

04-06-21 12:55:00,

Het Hooggerechtshof heeft dinsdag een beroep van Johnson & Johnson (J&J) verworpen om een vonnis van 2,1 miljard dollar terug te draaien voor eisers die aanvoeren dat de talkpoederproducten van het bedrijf hen eierstokkanker hebben bezorgd, bericht childrenshealthdefense.org.

Het farmaceutische bedrijf, dat het Janssen COVID-vaccin heeft ontwikkeld, vroeg het hoogste gerechtshof om het vonnis te herzien, met het argument dat het geen eerlijk proces had gekregen in Missouri, waar de rechtbank een schadevergoeding van 4,7 miljard dollar toekende aan 22 vrouwen die eierstokkanker hadden ontwikkeld.

Het vonnis werd in juni 2020 door een hof van beroep in Missouri teruggebracht tot 2,1 miljard dollar.

J&J stopte vorig jaar met de verkoop van talkpoederproducten in de VS en Canada. Maar het bedrijf heeft nog steeds te maken met meer dan 21.800 rechtszaken waarin wordt aangevoerd dat asbest in haar talkpoeder producten, waaronder babypoeder, eierstokkanker heeft veroorzaakt.

Ken Starr, een aanklager die vrouwen vertegenwoordigt die J&J hebben aangeklaagd, schreef in gerechtelijke stukken dat het farmaceutisch bedrijf “al tientallen jaren wist dat hun talkpoeder asbest bevatte, een zeer kankerverwekkende stof waarvan geen veilig blootstellingsniveau bekend is”.

Hij schreef:

“Ze hadden hun klanten kunnen beschermen door over te schakelen van talk op maïszetmeel, zoals hun eigen wetenschappers al in 1973 voorstelden. Maar talk was goedkoper en de indieners waren niet bereid winst op te offeren voor een veiliger product”.

J&J beweert dat zijn babypoeder veilig is en geen asbest bevat of kanker veroorzaakt.

De rechtszaken over het verband tussen talkpoeder en kanker zijn niet de eerste keer dat J&J wordt aangeklaagd over de veiligheid van haar producten.

Andere grote J&J rechtszaken en terugroepingen voor gebrekkige producten zijn:

  • 1995: 7,5 miljoen dollar boete voor het vernietigen van documenten om een onderzoek te verdoezelen naar onterechte marketing van Retin-A acne crème om rimpels te verwijderen.
  • 1996: Een niet nader genoemde schikking wegens valse beweringen over condoombescherming als bescherming tegen HIV en andere SOA’s.
  • 2001: Betaalde $860 miljoen in een collectieve rechtszaak voor het misleiden van klanten over het voortijdig weggooien van de 1-Day Acuvue zachte contactlens. J&J raadde aan de lenzen slechts één keer te dragen, hoewel werd ontdekt dat de lenzen niet anders waren dan de gewone Acuvue-lens die twee weken meeging.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: