De Jonge beweert dat sneltesten voor 80% betrouwbaar zijn, maar weigert het te bewijzen: ‘Ga zelf op zoek!’

de-jonge-beweert-dat-sneltesten-voor-80%-betrouwbaar-zijn,-maar-weigert-het-te-bewijzen:-‘ga-zelf-op-zoek!’

06-06-21 08:48:00,

Homepagina » Mens en Dier » De Jonge beweert dat sneltesten voor 80% betrouwbaar zijn, maar weigert het te bewijzen: ‘Ga zelf op zoek!’

Foto: Hugo de Jonge (Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

in Mens en Dier 6 juni 2021 14:00

Zorgminister Hugo de Jonge zei afgelopen week tijdens het coronadebat dat hij Kamerlid Wybren van Haga op 11 mei per brief had geïnformeerd over de betrouwbaarheid van sneltesten. Volgens De Jonge blijkt uit onderzoek dat sneltesten voor 80 procent betrouwbaar zijn. Van Haga verwees op zijn beurt naar onderzoek van het LUMC waaruit is gebleken dat 40 procent van de gevallen niet werd gedetecteerd door de sneltest.

Van Haga wilde van de minister weten waar hij het onderzoek kan vinden waaruit blijkt dat sneltesten betrouwbaar zijn. “Ik heb het lid Van Haga in die brief van 11 mei gewezen op de websites van het RIVM en van de Europese Commissie, waar hij de publiek beschikbare informatie over de betrouwbaarheid van sneltesten kan vinden. Dit zijn gegevens die periodiek veranderen en worden geüpdatet. Er zijn allerlei wetenschappelijke verhandelingen over de betrouwbaarheid van sneltests. Alles is zo vindbaar als wat,” beet de minister hem toe.

Ik hoef de heer Van Haga toch niet te leren googelen? Dit is echt onzin

Kamerlid Van Haga reageerde: “Dit is eigenlijk een hilarisch antwoord. Alles staat op de website van het RIVM en als het daar niet op staat, dan staat het wel ergens op internet.” Hij wees erop dat De Jonge hem had beloofd te zullen bewijzen dat de sneltesten voor 80 procent betrouwbaar zijn. “Dat het ergens op internet staat, vind ik allemaal prima, maar de minister zou mij iets toe laten komen en dat heeft hij niet gedaan. Ik vraag me nog een keer af wanneer dit gaat gebeuren,” zei hij.

“Dat heb ik wel gedaan en ik heb daarbij verwezen naar websites. Jongens, ik hoef de heer Van Haga toch niet te leren googelen? Dit is echt onzin,” zei De Jonge geïrriteerd. “Al die resultaten zijn totaal openbaar, totaal transparant. Er wordt helemaal niets verhuld of wat dan ook. We kunnen toch gewoon verlangen van mensen dat ze,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: