Demissionair kabinet haalt nog gauw wat terroristen naar Nederland: ‘Lekker geregeld’

demissionair-kabinet-haalt-nog-gauw-wat-terroristen-naar-nederland:-‘lekker-geregeld’

06-06-21 07:25:00,

Homepagina » Buitenland » Demissionair kabinet haalt nog gauw wat terroristen naar Nederland: ‘Lekker geregeld’

in Buitenland 5 juni 2021 11:35

Een Nederlandse delegatie is in het noorden van Syrië om een groep Nederlandse ‘Syriëgangers’ op te halen. De overdracht vindt plaats in Qamishli, vlak bij de Turkse grens. Persbureau AFP schrijft dat het gaat om Nederlanders die banden hebben met terreurgroep Islamitische Staat.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan volgens een woordvoerder ‘niets over de kwestie zeggen’. Journalist Harald Doornbos twittert dat de delegatie een groep Nederlandse IS-vrouwen en -kinderen ophaalt en naar Nederland brengt.

Hij wijst erop dat het niet de eerste keer is dat een Nederlandse delegatie naar Syrië komt om Nederlanders op te halen. In 2019 droegen de Koerdische autoriteiten in Noord-Syrië kinderen van IS-ouders over aan een Nederlandse delegatie in Ain-Issa.

Eerste beelden van aankomst van NLse #IS-vrouw op de plek in noord-Syrie waar overdracht plaatsvindt van Koerdische autoriteiten naar Nederlandse delegatie. pic.twitter.com/uMSAzSywFr

— Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) June 5, 2021

Annabel Nanninga, fractievoorzitter van JA21 in Amsterdam, reageert: “Lekker geregeld door dit demissionaire kabinet. Nog gauw even wat terroristen ophalen.”

Lekker geregeld door dit demissionair kabinet. Nog gauw even wat terroristen ophalen. https://t.co/F8PJelI4wc

— Annabel Nanninga (@ANanninga) June 5, 2021

In 2018 bleek dat het kabinet jarenlang Syrische rebellen steunde die samenwerkten met terroristen en mensenrechten schonden. Ze kregen onder andere honderden gloednieuwe pick-uptrucks, satellietapparatuur en uniformen. De Tweede Kamer wilde een onderzoek, maar dat kwam er niet. Premier Rutte probeerde te voorkomen dat de Nederlandse steun aan de terroristen werd onderzocht.

Ook Nederland wist ervan

In maart nam minister Kaag verantwoordelijkheid voor de steun aan Syrische terroristen. Ze zei in Nieuwsuur dat ‘de hulp is stopgezet toen ik ervan wist’. Dat Kaag het steunprogramma eerder wilde stoppen, is nooit aan de Kamer gemeld.

VN-kopstuk Carla del Ponte, die onderzoek deed naar misdaden in Syrië, zei dat ‘alle Europese landen, ook Nederland, wisten dat de oppositie oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid pleegde’.

4.8 35 stemmen

Beoordeel dit artikel

Vind je dit interessant?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: