Twee bodembrieven uit Noorwegen (2) – Transitieweb

twee-bodembrieven-uit-noorwegen-(2)-–-transitieweb

06-06-21 07:20:00,

Als alles al heel vaak is gezegd, terwijl de controverse aanhoudt. En als als de grenzen sluiten voor wie zich niet laat injecteren, dan worden een aantal vrienden, familieleden en bekenden fysiek- en soms misschien ook mentaal onbereikbaar. Wat doe je dan? Frank Gerritsen, die in Noorwegen woont en werkt, schreef speciaal voor hen twee ultieme teksten. Gisteren publiceerden we het eerste deel. Vandaag deel 2.

NoorwegenBevrijding uit de status quo vraagt allereerst om inzichtelijk denken

Het is schier eindeloos waarin de kritische mens zich gedurende de vermeende pandemie kan verdiepen om zich vervolgens daarmee uiteen te zetten: mondkapjes, tests, afstand houden, lockdown, propaganda…

Er zijn talloze motieven, cijfers, wetenschappers, onderzoeken, manipulaties…

En niets is onbelangrijk en het meest belangrijk is vaak waar je zelf het dichtst op zit, waar je toegang en / of inzicht toe hebt. Dat spreekt het meest aan. En vanzelfsprekend is elke activiteit gericht op oplossingen. En de oplossingen lijken steeds de problemen te kunnen verminderen, lijken van het ‘duister naar het licht’ te kunnen werken.

En toch is het er, ondanks al deze inspanningen, voor velen bepaald niet gemakkelijker op geworden en neemt de maatschappelijk druk op de individuele mens toe. Zo verlamt deze druk praktisch alles wat altijd als ‘onze cultuur’ werd ervaren, hoe verschillend de inhoud daarvan voor ieder afzonderlijk ook is en kan zijn geweest.

Op dit moment uit de actuele crisis zich als Covid-19 of coronacrisis.

De algemeen ervaren aanleiding voor deze crisis is een virus.

Het is vanzelfsprekend essentieel om eerst vast te stellen wat daarover bekend is. Pas dan kan er over- en inzicht ontstaan hoe dit virus tot een crisis zou kunnen- of heeft kunnen leiden en welke maatregelen de mens kunnen helpen om eventuele (verdere) gevaren het hoofd te bieden.

Wat is er bekend van dit virus?

Een virus is wetenschappelijk gezien in feite niet meer dan een denkmodel, vergelijkbaar bijv. met het atoommodel (Bohr). Het is dus niet meer dan een theoretisch model waarbij die theorie lijkt te voldoen in relatie tot diverse proefnemingen.

Het atoommodel van Bohr, vele mensen kennen dat van ‘school’, is inmiddels al weer ouderwets en achterhaald ondanks dat het nog altijd functioneert om natuurwetenschappelijke theorieën inzichtelijker te maken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: