‘Zweden had toch gelijk’ – EnerzijdsAnderzijds

‘zweden-had-toch-gelijk’-–-enerzijdsanderzijds

06-06-21 09:24:00,

‘Geen spoortje twijfel: Zweden had gelijk.‘

Dat stelt Eyal Shahar, Professor Emeritus of Public Health (University of Arizona); MD (Tel-Aviv University, Israel); MPH, Epidemiology (University of Minnesota) in een recente publicatie.

Verblindt door jaloezie over de losse aanpak van het Corona-virus met haar niet erg dramatische negatieve resultaten hebben we Zweden in de beklaagdenbank geplaatst. Volgens Shahar zouden we Zweden eerder als voorbeeld moeten nemen.

Shahar: ‘Het begrip “oversterfte” is een beetje abstract. We moeten de feitelijke sterfte vergelijken met de “verwachte sterfte”, maar dat laatste is een theoretisch idee dat niet kan worden geverifieerd: wat zou de sterfte in het griepjaar 2019-2020 zijn geweest, als er geen pandemie was geweest? Hoe berekenen we de “verwachte mortaliteit”?

Zoals al vaker gesteld, maar zonder effect op het denken over de Zweedse aanpak, Zweden had in het jaar vóór Corona een matig griepjaar, zeer matig. Een inhaaleffect in een volgend griepseizoen is dan bijna onvermijdelijk omdat de groep die in het milde griepseizoen overleefde, alsnog in het volgende griepjaar komt te overlijden, samen met de groep uit dat jaar.
Maar er is in Zweden nog meer aan de hand. De combinatie van de Corona-winter met het griepseizoen van het jaar ervoor, behoort tot de laagste in sterfte in een decennium.
Zie onderstaande grafiek.

Bron: SCB.SE

Shahar in toelichting op de grafiek: ‘Het is gemakkelijk te zien dat de punten zich dicht bij een rechte lijn bevinden, tot het griepjaar dat eindigde in september 2018. De algemene neerwaartse trend weerspiegelt een consistente stijging van de levensverwachting in Zweden gedurende vele jaren.

In zijn conclusie noemt Shahar de lock downs een ‘kolossale vergissing‘.
De pandemie heeft haar dodentol geëist, variërend van groot tot klein in verschillende landen en binnen landen, en heeft vooral de kwetsbare ouderen getroffen. Maar de sluitingen en de paniek waren ongefundeerd, hebben niets voorkomen en hebben de samenleving onbeschrijflijke schade toegebracht. De Zweedse statistieken vertellen ons ondubbelzinnig dat in een groot deel van de wereld levens verloren zijn gegaan en bestaansmiddelen zijn vernietigd – tevergeefs.

Shahar: ‘Will anyone, in any country, be held accountable?

Meer in zijn Engelstalige artikel

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: