Het tellen van Covid’s bedrieglijke sterfgevallen – Frontnieuws

het-tellen-van-covid’s-bedrieglijke-sterfgevallen-–-frontnieuws

07-06-21 06:22:00,

Een blik op de onorthodoxe manier waarop Covid-19 sterfgevallen worden geregistreerd toont aan dat de cijfers niet kloppen. Vierduizend, negenhonderd en eenenveertig. En stijgend. Dit aantal kan alleen maar stijgen of, in het beste geval, gelijk blijven. Het kan nooit afnemen, schrijft Berhard Marx.

Van alle innovaties die regeringen en media over de hele wereld, schijnbaar onafhankelijk van elkaar, hebben bedacht tijdens de voortdurende Covid-periode, is het dagelijkse dodental misschien wel het meest verraderlijke. Op het moment dat ik dit schrijf, staat het cijfer voor Ierland op 4.941. En stijgend.

Ik heb me vaak afgevraagd wat de bedoeling van dit getal is. Wat is er onwetenschappelijker dan een getal dat, zelfs als er niemand sterft, boven ons uittorent als een waarschuwing dat het gevaar altijd aanwezig is en dat er niets is verbeterd? Buig voor zijn macht, er zit niets anders op.

Neem het aantal werklozen. Hier is een cijfer dat angstaanjagende proporties heeft bereikt zonder enige drogredenering of hulp van de mensen van de gedragswetenschap. In feite wordt veel moeite gedaan om dit cijfer te verlagen van het werkelijke aantal tot niveaus die meer smakelijk worden geacht voor publieke consumptie.

Maar stelt u zich eens voor dat we het aantal werklozen berekenen door een totaal te maken van alle mensen die de afgelopen 14 maanden werkloos zijn geweest, op welk moment en voor welke duur dan ook? Of sinds het begin van de werkloosheid een lopend totaal van alle mensen die ooit werkloos zijn geweest?

Welke functie zou dat getal hebben? Zou het toekomstige werkloosheid kunnen helpen voorkomen? Zou het ons beter kunnen informeren over de vereiste vaardigheden en opleiding voor onze beroepsbevolking? Zou het nuttig kunnen zijn voor analyse en rapportage? Zoals Frankie Howerd placht te zeggen: “Nay, nay, and thrice nay”. Ik durf te wedden dat elke ambtenaar die een dergelijk idee zou opperen, snel met vervroegd pensioen zou gaan, net zo populair bij politici als de Gardai (politie) die buiten Leinster House (parlementsgebouw)een blaastest doen.

Toch is dat precies wat we doen met het voortschrijdend aantal doden. Als het doel van dit cijfer is om ons te laten zien waar we op dit moment staan temidden van de eb en vloed van de pandemie, dan zou een maandelijks of wekelijks totaal toch zeker beter werken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: