Twijfel over verkiezingen Saksen-Anhalt – EnerzijdsAnderzijds

twijfel-over-verkiezingen-saksen-anhalt-–-enerzijdsanderzijds

08-06-21 08:23:00,

Sinds Corona lijken steeds meer landen over te gaan tot het stemmen per post. Bij de laatste verkiezingen in de VS, maar ook in Nederland leidde het stemmen per post tot een door sommigen betwijfelde verkiezingsuitslag. Ook in Duitsland is na de verkiezingen van afgelopen zondag in de deelstaat Saksen-Anhalt de vraag gerezen wat er precies tussen 16.00 – 18.00 uur gebeurde. Ook hier werd per post gestemd.

Afbeelding van Muhammad Ribkhan via PixabayCDU weer de grootste

Op het eerste gezicht lijkt er weinig opvallends aan de verkiezingsuitslag van Saksen-Anhalt. Deze voormalige Oost-Duitse deelstaat behoort naast Freistaat Bayern wellicht tot de meest conservatieve van Duitsland. Ook nu prijkt daar het conservatieve CDU van Angela Merkel op nummer 1. Direct op nummer 2 de rechtsstaat-populistische partij Alternative für Deutschland AfD. Bij de verkiezingen van 2016 in dezelfde deelstaat meldden zich op nummer 1 en 2 dezelfde twee partijen, zij het dat het CDU met 7,3% is gegroeid, terwijl de AfD 3,5% moest prijsgeven. Opvallender is de verdere teruggang van Die Linke en de SPD. Beide verliezen al sinds de verkiezingen van 2011 aanhang in deze deelstaat.
Tot zover geen uitslag die tot verbazing of twijfel aanleiding geeft.

Toestroom CDU vooral uit groep niet-stemmers en eerststemmers

Onafhankelijk journalist Boris Reitschuster vraag zich toch af waar de groei van het CDU vandaan komt. (Overzicht uitslagen)
Zo valt Reitschuster op dat de groei van de CDU- aanhang vooral toe te schrijven is aan een grote groep die bij de vorige verkiezingen thuisbleven. Deze groep zou het CDU 65.000 stemmen hebben opgeleverd. Dit zou betekenen dat maar liefst ruim 90% van deze groep op het CDU heeft gestemd. Die andere ruim 9% van de niet-stemmers van 2016 zouden zich over alle andere partijen hebben verdeeld.

Een andere zaak die Reitschuster is opgevallen is de sprong in opkomst tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Zo zou de opkomst rond 16.00 uur zo’n 40% hebben bedragen. Tegen 18.00 uur, sluitingstijd van de stemlokalen, 60%. In die twee uur zouden dus nog meer dan 360.000 kiezers naar de stembus zijn gegaan. Met alle vertragende Coronamaatregelen bij de stemlokalen zou dit feit rijen voor de stemhokjes moeten hebben veroorzaakt. Die zouden niet zijn waargenomen.

Stemmen per post

Sinds Corona lijken steeds meer landen stemmen per post op grote schaal mogelijk te maken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: