Veranderingen in het aangeboren immuunsysteem als gevolg van Corona-vaccinaties – Frontnieuws

veranderingen-in-het-aangeboren-immuunsysteem-als-gevolg-van-corona-vaccinaties-–-frontnieuws

11-06-21 08:14:00, © Daniel Paquet / Flickr (CC BY 2.0) Onderzoekers in Nederland en Duitsland hebben gewaarschuwd dat het COVID-19 vaccin van Pfizer-BioNTech een complexe herprogrammering van de aangeboren immuunrespons teweegbrengt waarmee rekening moet worden gehouden bij de ontwikkeling en het gebruik van vaccins op basis van mRNA. Zij tonen aan dat er sprake is van “complexe functionele herprogrammering” van het immuunsysteem. Zorgwekkend is wat er kan gebeuren als het immuunsysteem in de toekomst na vaccinatie moet reageren op virussen, bacteriën of schimmels.

Het is bekend dat vaccinaties gevolgen hebben voor het aangeboren immuunsysteem en het vermogen daarvan om schadelijke organismen en ziekten te bestrijden. Een preprint-studie bekijkt de effecten van het Pfizer medicijn op het aangeboren immuunsysteem. In de conclusie wordt de uitdrukking “complexe functionele herprogrammering” gebruikt. Een punt van zorg is wat er kan gebeuren als het immuunsysteem in de toekomst na vaccinatie moet reageren op virussen, bacteriën of schimmels, bericht tkp.at.

Het op mRNA gebaseerde BNT162b2-vaccin van Pfizer/BioNTech was het eerste goedgekeurde Corona-vaccin en heeft een relatieve werkzaamheid van ongeveer 60% tot 90% laten zien. Er is weinig bekend over de bredere effecten van de nieuwe klasse van mRNA-vaccins, met name of zij gecombineerde effecten hebben op de aangeboren en de adaptieve immuunrespons. Toch worden ze miljoenen keren gebruikt.

Deze studie bevestigt dat BNT162b2-vaccinatie van gezonde personen humorale en cellulaire immuniteit tegen meerdere SARS-CoV-2-varianten teweegbrengt, d.w.z. dat zowel antilichamen als T-cellen worden geproduceerd. Interessant is echter dat het vaccin van Pfizer ook de immuunrespons van aangeboren immuuncellen op zowel SARS-CoV-2 als andere virussen, schimmels en bacteriën wijzigt. De aangeboren immuuncelresponsen op bacteriën en RNA-virussen waren lager na vaccinatie met BNT162b2, terwijl die op schimmels sterker waren.

Het vermogen van BNT162b2 om effectieve humorale en cellulaire immuniteit tegen de nieuwe SARS-CoV-2-varianten op te wekken, wordt nu pas begrepen, zo bleek uit de studie. Terwijl de neutralisatie van variant B.1.1.7 vergelijkbaar of slechts licht verminderd was in vergelijking met de standaardstam, waren de neutraliserende titers van B.1.351 aanzienlijk verminderd na vaccinatie van gezonde vrijwilligers. De cellulaire immuniteit tegen de virusvarianten blijkt daarentegen minder te worden aangetast – een bevinding die reeds uit andere studies is gebleken.

Een ander onontgonnen gebied is of vaccinatie met BNT162b2 ook leidt tot langetermijneffecten op de aangeboren immuunrespons: dit zou zeer relevant kunnen zijn in COVID-19,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: